СТЕФАН РАЛЧЕВ, ПРАТЕНИК НА БЛИЦ В ПЕСАРО

Председателят на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде интервю пред агенция БЛИЦ след края на световното първенство. В Пезаро Невяна Владинова взе бронзов медал, а ансамбълът спечели сребро в многобоя и бронз на три топки и две въжета. Ето какво каза Илиана Раева за нашите читатели:

-Госпожо Раева, доволна ли сте от световното първенство?
-Много съм доволна, защото с изключение на Невяна Владинова всички други бяха дебютанти. Прибираме се с три медала, със страхотни впечатления от индивидуалното и ансамбъла. Много подготвен отбор, конкурентно способен, с нова визия, с излъчваща сила и увереност в играта си. Както при Невяна и Катрин, така и при тези малки лъвчета, които взривиха залата в Пезаро. Оставиха фантастични впечатления. Тръгвам си с много големи надежди за бъдещето на българската гимнастика.

-Има ли какво още да работим?
-Страшно много имаме да работим. Тотална смяна на всички съчетания. С изключение само на едно. Много говорихме с треньорите – Весела ще смени и двете съчетания. Бранимира Маркова – също. С изключение на едно съчетание, но то е шедьовър – Красотата на Катрин Тасева. Ще търсим съвсем различен стил, много риск, провокация, класа, много интересни неща и искаме да изненадаме сериозно нашите конкуренти. Както и да бъдем много добри и силни, и прекрасно подготвени за световното първенство догодина в София.

-Официално взехте щафетата от Пезаро и очакваме следващото световно първенство в София. Какво ви очаква в следващата една година?
-Очаква ме... такава луда работа. Ще разчитам изключително много на помощта на държавата в лицето на министъра на спорта Красен Кралев, на общината в лицето на госпожа Фандъкова на правителството, на нашите спонсори. Защото няма как да стане по друг начин. За да успеем да направим такова грандиозно събитие. Всички очакват с нетърпение световното първенство в София. Тук в Пезаро от няколко дни се говори за световното в България, харесват столицата ни, обичат публиката ни. Нямат търпение да видят след толкова години – последното световно първенство в България е било през 1987 година...

-Каква е мечтата ви за това световно?
-Представям си страшно еуфорични хора, препълнени трибуни, български знамена. Представям си как се вдигат знамената и най-високо е българският трибагреник. Как всички пеят химна, представям си силна България. Много искам това домакинство да е страхотен стимул за треньорите. Искам да изчистим всички грешки, да работим много, но и да се съхранят момичетата. Да работим правилно с тях, защото те покзааха изключителна класа.

-Прави впечатление намесата на други страни, до този момент не толкова важни фигури, във вашия спорт.
-Изключителен фурор на САЩ в индивидуалното, италианките – също много силни. Харнаско не се представи добре, но тя е само на 16 години. И едни сестри Аверини, които са изключителна класа. Те са двете и нататък са всички останали. Ние също сме много напреднали.

-Какъв е вашият коментар за съдийството?
-Нашият спорт драстично се популяризира. Интересът на медии и спонсори е голям, конкуренцията става жестока. Но на почетната стълбичка са все тези три места и не може да няма ощетен при това положение. Виждам страхотно израстване в много отбори. Бях постоянно зад кулисите до нашите момичета и успявах да видя развитието на много гимнастички. А какво по-хубаво от това да победиш, когато конкуренцията е огромна. Съдийството?! При всички случаи имаше ощетени. Аз смятам, че ни ощетиха на въжета и топки. И то много! Заради това подадохме контестация. Всъщност, подадохме две и не уважиха нито една. За трудност момичетата трябваше да вземат 10,000, направиха си абсолютно всичко. Не може това нещо толкова много да ми повлияе, както и на момичетата. Следващият път ще сме още по-добри, за да няма мърдане. Ще бъдем още по-силни. Ако трябва да сложа ръка на сърцето, нямаше по-силен отбор от нашия.

-Каква е оценката ви за представянето на Невяна Владинова и спечеления от нея бронзов медал?
-Неви натрупа голям опит и съм щастлива, защото тя изигра невероятни квалификации. Когато тя не може да овладее емоцията си, има негативна роля. Именно върху това работим – да се владее. Тя го направи на квалификациите. Неви направи огромен скок тази година по отношение на развитието си. Натрупа опит и много се повиши класата й. Много искам да провокираме с нея догодина. Да се направят интересни композиции, със съвременни, модерни и артистични и динамични.

-А за Катрин Тасева?
-Уникален герой. Тя излезе и си изигра всичко. Тя три дни спа по 4-5 аса. Стоеше от сутрин до вечер в залата. Дори, когато всички бяхме щастливи и изпаднахме в еуфория заради медала на Невяна, тя в един момент каза – госпожо, 12 часа е, аз след малко трябва да ставам за квалификациите. Тя седеше и се радваше с всички нас, след това спа 4 часа, а на другия ден игра отново без грешка. Това е момиче с огромни възможности. Тя има проблеми, с които трябва да се справи – със своите килограми. Тя трябва да изглежда дзобре, елегантно. Да, тук се справи, но се надявам да е осъзнала какви огромни възможности има. Надявам се това вече да не е проблем с нея. В София имаме три уникални момичета – Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова. Моята мечта е да се направят и на петте състезателки контурентни съчетания, за да може да има истинска конкуренция и всяка да помага на другата. За да можем да си изпълним програма максимум.

-Това ли гонехте в индивидуалната надпревара, за една година направихте фурор?
-Имам страхотни амбиции за Невяна Владинова. В нея има енергия, която да има извадена и демонстрирана в композициите по нестандартен начин, който ще я отличи от всички останали. Много сме годворили с Бранимира Маркова – тя има страхотни идеи. Тя е страхотен треньор и психолог и добре знае какво трябва на всяка една от състезателките. Бранимира е много смела и очаквам да направи фантастични композиции. А Весела Димитрова има толкова екстравагантни идеи, че... Дори има избрани музики, които ще запазя в тайна. Но когато ми каза идеята, дори аз се учудих. Щастлива съм с екипа, който направихме. Много хубаво се работи в залата. Нещата започват да се случват. Пъзелът започна да се нарежда.

-Част от пъзела е тези, които идват отдолу.
-Точно така. Догодина очаквам голяма изненада от Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова. На тях трябва да се направят конкурентни съчетания на най-добрите в света. Те могат да го изпълнят. Просто трябва смели композиции.

-В Пезаро имахме още един представител - златната Християна Тодорова. Тя участваше в избор за комисията на младите атлети към ФИГ, но загуби от Любов Чаркашина само с четири гласа.
-Изключително представяне на нашето момиче. Това беше първият й опит на международната сцена. Представи се блестящо, ръкопляскаха й, след като представи своята платформа. Сами видяхте и разбрахте, че Чаркашина е предложила да си поделят функциите - Християна да се заеме с ансамблите, но това ще се гласува във ФИГ. Много съм доволна от представянето й и ще продължим да се борим и на този фронт. 

-Какво ще кажете за българската публика в Пезаро?
-Уникални фенове. Все едно си бяхме в София. Страхотни благодарности на тези хора. Не може да си представите какво удоволствие и заряд е за момичетата да излизат под аплодисменти. Нашата агитка беше такава, че подкарваше италианската. Безкрайно благодаря, те са част от целия успех. Защото, за да вдъхваш кураж на тези млади състезателки, е много важно. Когато излизаха българските гимнастички, цялата зала аплодираше. Тук е мястото да кажа огромно благодаря и на италианските фенове. Освиркаха, когато не ни уважиха контестацията, след това ни аплодираха. Затова им казвам – чао, Пезаро...Грацие.