Посещението на Илиана Раева и Мария Петрова в Япония продължава. Двете са в страната на изгряващото слънце заради служебни срещи и преговори за бъдещето на родната художествена гимнастика. Вече бяха договорени ежегодни лагери за националните ни отбори в град Мураяма. Те ще бъдат поети от домакините всяка година до Олимпиадата през 2020-та в Токио.

В петък вечерта се проведе официален прием и представяне на програмата за лагерите. Присъстваха над 100 души, сред тях представители на всички по-големи фирми, работещи на територията на префектурата. Сред гостите бяха представители на Банка Мураяма, Senoh, заместник президентът на японската федерация по гимнастика и дългогодишна приятелка на България професор Ишизаки Сакуко, кметът на град Мураяма Такао Шифу и други.

Любопитното е, че кметът на града и Илиана Раева бяха символични домакини на събитието и посрещаха своите гости. Председателят на родната федерация по гимнастика за пореден път смая японците с увлекателен и емоционален разказ за развитието и успехите на този спор у нас, както и за богатствата на България. Японците останаха впечатлени и от ризата, с която бе облечена Илиана Раева. Бяла риза с традиционни фолклорни мотиви.

Много прочувствено и емоционално изказване за силата на българската гимнастика направи Ишизаки Сакуло (вицепрезидент на японската федерация). Тя разказа трогателни случки от състезателния период на Илиана Раева и Мария Петрова. Трикратната световна и трикратна европейска шампионка бе поканена да вдигне тост, с който приятната част на вечерта започна.

На церемонията освен официалните речи, гостите можеха да се насладят на традиционно изпълнение на фестивални танци и музика, както и на много вкусната местна японска кухня, към която домакините бяха добавили и айран, приготвен от българско кисело мляко, както и български таратор. Илиана Раева и Мария Петрова получиха от община Мураяма подаръци, включително и две ръчно направени миниатюрни статуи на традиционното за япония Манеки Неко - котета, носещи късмет и просперитет на собствениците си с пожелание за успешни тренировъчни лагери и олимпийско злато в Токио 2020.

През цялото време на престоя до златните ни момичета са Янко Попов и Антонио Ангелов, които им помагат в превода от японски език.