Агенция БЛИЦ от създаването си има рубрика БЛИЦ Архив. Както често великият Димитър Пенев "връща времето назад", така и ние връщаме лентата назад, за да припомним за любопитни, интересни, скандални и велики моменти от българския и световен спорт. А също така за падения, провали и всичко, което се е случило и се случва у нас и по света.

На днешния 25 септември преди шест години едни момичета започнаха да завладяват сърцата на българите. Отново се заговори с признание и уважение за българската гимнастика. Отново след онова време, в което нашите мачкаха противничките от Съветския съюз, българките стигнаха до върха. На днешния 25 септември 2011 година ансамбълът ни спечели златните медали на световното първенство в Монпелие в съчетанието с два обръча и три ленти. Отборът бе в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Катрин Велкова и Елена Тодорова.

На същото световно първенство нашите грации взеха бронзов медал в многобоя и във финала на пет топки. Старши треньор на отбора беше Илиана Раева с помощнички Ина Ананиева и Мариела Пашалиева. Хореограф - Людмил Коцев.

"Всичко е добре, когато завършва добре", пише по този повод Илиана Раева, спомняйки си за Световното. А как започна всичко и през какво мина тя, помощничките й и момичетата...

Условията бяха повече от трудни, доближиха се до кошмарни. Но те ги преодоляха и се върнаха като победителки. И до днес всички се връщат за онова кошмарно пътуване във Франция. Националният отбор на България бе настанен в крайпътен мотел, който трябваше да напусне, за да се настани в... друг мотел. Така няколко дни, през които отборът трябваше и да тренира, за да бъде във форма. И да яде съмнителна храна, но да чува постоянно от Илиана Раева: "Ако си изядете храната, ще станете световни шампионки..." Тогавашната треньорка направи всичко по силите си, за да държи отбора в кондиция. Въпреки че в стаите, в които трябваше да спят момичетата, стените бяха мухлясали и се разхождаха хлебарки. Доктор Мариела Сиракова и помощничката Мариела Пашалиева влязоха в ролята на професионални шофьори на микробуси, за да превозват ансамбъла по френските пътища.

"Момичета, не всичко е цветя и рози", казва Илиана Раева тогава, а момичетата допълват: "Госпожо, спокойно, няма да ни смачкат толкова лесно. Ще тренираме и пак ще станем шампионки." Какво да каже Ренета Камберова?! Никак не й беше до смях, когато нямаше багаж и с една чантичка с четка и паста за зъби и дадени дрехи от съотборничките трябваше да се оправя няколко дни в страната на виното и шансона.

Това беше преди 6 години. Точно на днешния 25 септември те станаха световни шампионки. Илиана Раева им беше казала, че ще ги направи световни шампионки. Това беше малко, след като ги събра в един отбор. А те я гледаха с отворени очи и зяпнали уста и се чудеха с какви глупости им пълни главите. След златния медал в Монпелие Елена Тодорова каза на Илиана: "Госпожо, може ли да ви прегърна? Когато ни казвахте, че ще станем световни шампионки, не го вярвахме. А ние днес вече сме световни шампионки..."
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ