Тя беше идол... Тя караше света да става на крака и да я аплодира... В чисто човешки план тя е изключително благ човек... Исках да приличам на нея, когато порасна...

Всичко това бе казано за великата Мария Гигова. "Най-златната от златните", както я наричат. Първата и Единствената - добавят други. Всички са прави. Мария Гигова е онази дама, която поставя България на света на картата на художествената гимнастика. На 21 април тя навърши 70 години, а днес по време на откриването на Световната купа в зала "Арена Армеец" бе уважена с емоционално събитие. В основата на организацията бе председателят на федерацията по гимнастика Илиана Раева.

Но как започна всичко...

Златното момиче Ренета Камберова изпълни магическо съчетание под съпровода на пианист. Точно, както Мария Гигова е пленявала залите преди години. По нейно време пианисти са изпълнявали музиката, на която са играли състезателките.

Последва емоционален филм за първата абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика в света Мария Гигова! Емоционален е дума, която е прекалено слаба като чувства, които кадрите предадоха на присъстващите в залата. Лентата проследи цялата кариера на Мария от детство до днешни дни. Имаше доста изказвания на водещи фигури в най-красивия спорт.

"Мария е личност, пред която светът отдавна се е преклонил", каза Илиана Раева, а Мария Петрова добави: "Като дете много исках да приличам на нея, когато порасна".

Нешка Робева също каза няколко думи и призна въпреки различията с Мария Гигова през годините: "Ние положихме основите на този спорт в България. Но тя беше по-добрата състезателка. Умееше да се концентрира. Най-силният период на българската художествена гимнастика обаче беше, когато ние двете бяхме заедно. Тя е емблема."

Мария Гигова не сдържаше сълзите през цялото си време. Когато дойде време да отвърне на поздравленията, почти се задави от плач, но намери сили, за да говори пред хората, които вече бяха на крака. В този момент на килима изтича внукът й, който й поднесе роза, а след него мина и дъщерята на Мария Гигова.

"Благодаря на моите близки и семейството ми. На приятелите, на колегите в България и по света. Благодаря на всички, които участваха в организирането на това събитие, както и на тези, които направиха филма. До последно не знаех каква изненада ми готвят, защото не ми казваха", заяви Гигова през сълзи.

Последва кратка реч на министъра на спорта Красен Кралев, кмета на София Йорданка Фандъкова, която откри Световната купа, както и на Илиана Раева. Председателят на федерацията каза: "Скъпа Мария, уважаеми дами и господа, всички сме много развълнувани. Нищо повече не мога да кажа след този филм. Тя е най-златната от златните Тя е символът на българската художествена гимнастика. Тя е емблемата. Мария, бъди жива и здрава и продължавай да си до нас и да ни помагаш с доброто си сърце. Обичаме те всички."
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ