Легендата на ЦСКА Георги Димитров-Джеки даде интервю пред агенция БЛИЦ. Потърсихме го по повод случващото се в отбора и клуба в последните месеци. Както е известно, "червените" записаха седми пореден мач без успех от началото на годината, след като паднаха и от Локомотив София с 0:1 вчера на "Българска армия".

-Г-н Димитров, какво се случва в ЦСКА, докога ще продължава агонията?
-Вие кажете какво става, нали вие пишете. Някой изненадва ли го това, което се случва в отбора. Мен не, защото то не е от вчера, а продължава вече седми мач. Това е позорно. Чух, че вчера са им дали заплати на тия футболисти. Питам, защо им плащат, след като нищо не играят, а не ги глобяват.

-Част от футболистите твърдят, че са затормозени психически?
-Стига глупости. Били затормозени. От какво са затормозени, от това, че взимаха по няколко хиляди на месец ли?! Тия ментаци нищо не играят. Единият - Тони Силва ли е, какъв е, даже показвал средни пръсти на феновете. Щели да ги продават. Къде ще ги продадат, на роднините им ли. Ама то такива са чужденците в България. Идват такива, които не са играли футбол по половин година. После потренират малко и рухнат. После идват други и така се въртим в порочен кръг.

-Как така същите тези футболисти бяха първи преди два месеца, а сега не могат да вкарат гол в седми пореден мач?
-Нямам обяснение и не знам дали някой е дал такова. Вярно, Лудогорец грешеше, докато играеше в Шампионската лига, но е факт, че ЦСКА се представяше далеч по-добре, отколкото в момента. Вижте Локомотив София, евала на момчетата. Без да ходят на лагери по Анталия и т.н. вече са на второ място, нямат загуба девет мача. Събрали от тук-от там футболисти и ето ти го отбора.

-Прави ли са феновете да искат обяснения от играчите и да им съблекат фланелките?
-Ами прави са, какво да ги правят. Искаха им пари за акции - дадоха, после си дават парите за билети, а и те скъпи - по 10 и 15 лева. Тия шефове си мислят, че феновете ще ги търпят вечно, ама няма да е така.

-Запознат ли сте какво става с ръководството - кои са шефовете, кой плаща, кой какво прави в ЦСКА в момента?
-Тези новите не ги познавам, само съм чувал за тях. Вече ви казах, че разбрах, че вчера са дали пари на играчите. Чакам с нетърпение да чуя какво ще кажат на пресконференцията утре. А за Томов какво да кажа - за някаква нова политика на управление говореше. Вместо да го преберат някъде да дава обяснения, той ми говори как ще изкара ЦСКА от кризата. Трябва уволнения на всички нива - в Управителния, Надзорния съвет. Какви са тия хора, които пуснаха корени на "Армията", седят по десет години. Томов си беше назначил цялата партия на стадиона. Сигурно има 1000 служители (смее се), готвачи, лични охрани, трима шефове на стадиона.

-Виждате ли по-добро бъдеще за ЦСКА?
-Какво да виждам?! Та те за малко да завлекат Христо Стоичков - най-големия футболист, какъвто сигурно няма да се роди повече в историята. Добре, че се осъзна навреме и си замина. Аз преди няколко години казах на журналистите, че скоро няма да имат работа и да пишат за футбол, а ще си говорим само за скандали, пране на пари, източване на клубове и т.н. В ЦСКА живеят с миналото, какво били играли, къде били стигнали. Ама това беше преди сто години. Какво да се връщаме аз къде съм играл и какво сме направили.

-Ако по ваше време се бе случило ЦСКА да няма в седем мача победа и да не може да отбележи гол...
-(прекъсва ме). Какво да се връщаме назад, това са несравними времена. Помня веднъж, когато паднахме от Марек на "Армията", феновете щяха да бутнат стадиона. А сега футболистите се оплакват, че ги били привикали да им дадат обяснения. Ами съвсем нормално, в седем мача да не можеш да вкараш гол...Даже тая работа започва да ми става съмнителна. Вече във всичко започвам да се съмнявам, не може да не успяваш да ритнеш топката веднъж във вратата. Спираме дотук, защото може да напишем томове за ЦСКА, такива томове, каквито и Енгелс не е написал.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ