Българин, присъствал на организирания от Новак Джокович турнир "Адриа Тур" в Белград, е поредният, който изрази възмущението си по повод изказването на бащата на Ноле - Сърджан, че Григор Димитров е заразил колегите си с коронавирус по време на надпреварата. Турнирът се игра в комплекса на Джокович "Novak center" на брега на река Дунав. 

Нашенецът Мартин Минков, който е голям ден на тениса, живял 20 години в Лондон, решава да гледа на живо мачовете в Белград. Отива в сръбската столица заедно със свой приятел от Видин - Александър, за да подкрепят Григор Димитров. Пред БЛИЦ Минков разказа любопитни неща за няколкото дни престой в Белград: 

- Мартине, първо да кажеш как си, тества ли се за COVID-19 след завръщането в България?
- Добре съм, благодаря. Тествах се веднага щом се върнах от Сърбия. Здрав съм, всичко е наред. Не съм и имал симптоми на коронавирус. 

- Много българи ли бяхте на турнира в Белград?
- Бях с един приятел от Видин, Александър се казва. Отидохме два дни преди турнира, който започваше в петък. В сряда и четвъртък имаше турнир, в който участваха по-неизвестни тенисисти. Той също се проведе на комплекса на Джокович на брега на река Дунав - "Novak center". Първият турнир беше при свободен вход. Направи ми впечатление, че като преминавахме границата между България и Сърбия нямаше никакви проверки за коронавирус. На връщане пък нашите митничари ни накараха единственото да подпишем декларация, че сме здрави. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Не ви ли измериха поне температурата?
- Не, нито температура ни мериха, нито декларация сме попълвали. Просто ни попитаха къде отиваме и им отговорихме, че пътуваме към Белград за турнира по тенис "Адриа Тур". Бяхме си резервирали апартамент по интернет, беше точно до тенис комплекса. В сряда се настанихме и веднага отидохме на кортовете. Гледахме няколко мача от турнира, който предшестваше този с участието на Гришо и Джокович. 

- Видяхте ли Григор Димитров?
- Димитров не беше на кортовете в сряда, но Джокович се появи. Тренира, имаше много хора по трибуните, които го гледахме. Комплекстът му се състои от централен корт и още 6-7 корта край него. След тренировката Джокович се снимаше с абсолютно всички, още тогава ми направи впечатление, че нямаше никакви мерки за сигурност. Дори дистанция не се спазваше. Всички хора бяха струпани около Джокович, нямаше нито един с предпазна маска.

- На входа имаше ли поставени дезинфектанти?
- Не. Какви дезинфектанти, то дори тоалетни нямаше. Налагаше се да ходим до някой от близките ресторанти. Край кортовете нямаше тоалетни. 

Григор го видяхме за първи път в четвъртък, когато проведе тренировка на централния корт. Изглеждаше в добра форма, беше свеж. Тренираше нормално. Не съм говорил с него, просто изгледахме тренировката му. Аз също съм изненадан от това, което Сърджан Джокович говори. Те не спазваха абсолютно никакви мерки, а винят Григор, че ги е заразил с COVID-19. Всеки може да е занесъл вируса. Moже и аз дори да съм бил преносител на коронавируса, няма как да го спреш.

Понеже посещавам и футболни мачове в България, зная какви са мерките. В Сърбия обаче те не се спазват. В сряда, когато отидохме, играха Партизан и Цървена звезда (б.р. - "гробарите" спечелиха полуфинала с 1:0), имаше доста публика на стадиона - около 20 хиляди. Ние обаче не отидохме на мача, гледахме го по телевизията. 

Напрaви ми впечатление, че в Белград даже и в ресторантите не носеха маски, дори и хората от персонала. Беше очевадно, че не спазваха мерките. 

Интересно ми е защо Григор не излезе със становище, след като го обвиняват. Не влизам в ролята на негов защитник, просто разказвам каква беше организацията на турнира на Джокович. Нечестно обвиняват Димитров. Те като организатори трябваше да подложат всички участници на тест за коронавирус още при пристигането им в Белград. Ако не се тестваш - не играеш. А това нещо го нямаше. 

- Каква беше цената на билетите?
- Много евтини бяха - по 4 лева за целия ден. Имаше струпвания на доста хора на едно място. Но вината за това не е на Григор Димитров, а на организаторите. Не бива да го обвиняват. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ