Играещият помощник-треньор в "Левски" Христо Йовов, който след края на сезона става шеф в любимия си клуб, даде интервю при гостуването си в предаването "Пред банята" по ТВ7.

- Ицо, какъв си сега в "Левски" - футболист, помощник-треньор, шеф?
- Футболист съм. Имам договор като футболист до края на сезона и смятам да си го изпълня. Нашият изпълнителен директор (б.р. - Иво Тонев) каза какво ще се случва след това.

- Днес се завърнахте от лагера в Кипър. Наясно ли си какво става в България, има драми, хората протестират?
- Горе-долу съм запознат. Но нищо не мога да кажа. Г-н Симеон Дянков си е подал оставката, разбрах. Трудно е хора като нас да коментират такива личности. Той е успял като финансист.

- Ти обаче си успял като футболист, а и за разлика от него можеш да вдигнеш на крака 20-30 хиляди души с някаква изява...
- Е, да. Той обаче не е дал точно обяснени защо е подал оставка. Сигурно в следващите дни това ще се изясни. Абсолютно нормално е хората да негодуват. Знаем каква е цялата тази история. Предишните правителства очевидно не са се справяли с подписването на договорите, хората изнемогват. Трудно е да се живее в България. Трябва да се мине през това нещо. Апелът ми е протестите да бъдат мирни и да не се стига до насилие.

- Как се настойваш за мач?
- Удоволствието да излезеш на терена е неописуемо. Всички да ти се радват, да скандират името ти... това трудно може да се обясни. В подобни моменти изобщо не се говори и не се мисли за пари. Винаги има някаква еуфория, настройващ се за футбол, излизаш на терена и играеш.

- Ще зарадвате ли феновете на "Левски" този сезон?
- Надявам се да ги зарадваме и след лятото да зарадваме всички футболни фенове в България. Пътят в "Левски" е правилен. Развива се ДЮШ, строи се стадион. Европейски клуб сме. Знаем, че нещата се случват бавно в нашата държава, но с малко кредит на доверие, ще се получат.

- Какво е различното между отборът на "Левски", пробил в Шампионската лига и стигнал 1/4-финал в Купата на УЕФА и сегашният състав? Защо тогава нещата се получаваха, а сега не?
- Без да обиждам никой от сегашните футболисти, искам да каже, че просто тогава имаше страхотна смазка. Бяхме събрани страхотни играчи, имахме млад и амбициозен треньор, който искаше да се доказва. Не, че сега Мъри Стоилов не продължава да се доказва. Просто тогава пъзелът беше сглобен много добре и нещата се получаваха.

- Ще правиш ли бенефис?
- Не знам дали ще е през лятото, но определено го имам като идея. Всичко това обаче трябва да се съгласува с клуба. През цялото време сме го комнентирали това нещо с г-н Тонев, но изведнъж като се обяви, че след края на сезона ще ставам шеф, започна много да се шуми около мен. А когато мисля за бенефис, има едни такива... тъжни чувства в мен. По груби сметки мисля, че септември или октомври ще направя 20 години, откакто съм дебютирал за "Левски" в професионалния футбол. Изплуват приятни спомени, които знаеш, че няма да се върнат. Надявам се оттеглянето ми да е навреме, да не съм закъснял. Много е трудно да спреш да се занимаваш с това, което си правил през по-голямата част от живота си. Наистина съм мислил за бенефис. Имам идея за мач между сегашния отбор, да се надяваме лятото вече той да има успехи, и аз да сглобя един състав от приятели и бивши сътборници. Да направим благотворителен мач и събраните средства да ги заделим за заведение. Здравно заведение, разбира се. Иска ми се да направим приятно за окото мачле. Но това е свързано с много други неща. Имам го като идея, ще видим дали ще се случи.

- Заради дългата пауза в първенството забравили ли сте да играете футбол?
- Това се коментира от много време, не е от днес. Наистина три месеца пауза е доста голяма. Вече е пределно ясно, че трябва да се направи нещо. Ние сме една от малкото държави, които правят по две подготовки през зимата. Този формат е неприемлив за българската действителност. За да се спрат всякакви спекулации за "черно тото", трябва "А" група да бъде от 10 отбора, които да играят по 4 пъти помежду си. Тогава със сигурност ще има много дербита и качествен футбол. Ще се намерят 10 клуба със сериозни президенти, които се интересуват само от футбол.

- Какво е чувството да играеш срещу Челси и Барселона?
- Трудно описуемо е. Имахме шанса да се изправим срещу Барселона с Роналдиньо, който тогава беше в пика на кариерата си. Искам да кажа на сегашните футболисти, ако имат някакъв шанс, да го грабнат.

- Кой е любимият ти гол?
- Няма да ви изненадам (б.р. - заявява го с намек за попадението срещу Олимпик (Марсилия) във вратата на Фабиен Бартез). Да, това е любимият ми гол. Бях минал през труден период тогава, говорили сме си с Мъри Стоилов на тази тема. Дойдох в "Левски", не бях тренирал половин година, и в течение на обстоятелствата все се контузвах. Той бе сигурен, че ще се върна, защото продължавах да тренирам. Стигна се до извода, че няма невъзнаграден труд и този гол бе като награда за мен. Най-куриозното беше, че на сутринта, след като бяхме празнували победата вечерта, лежа си с жена ми в леглото, гледаме телевизия и когато излъчиха репортаж от мача си казах: "Боже, аз наистина съм вкарал много красив гол!". Не го пазя на диск.

- А за пропуска на празна врата срещу Удинезе какво ще кажеш?
- Какво да кажа? Със сигурност всеки ден се получават такива куриозни неща. Имаше и малко пресилване. Разбира се, че не отричам - пропускът беше фатален. Но хубаво стана, че победихме. Веднага селд мача благодарих на отбора, че ме спасиха от по-голяма трагедия. Има много моменти, които ще ги помня винаги.

- Съжаляваш ли, че не проби в чужбина? Отиде много млад в Мюнхен и рано се върна?
- Имах три случая, в които можех да замина в чужбина, но просто нещата се развиха по различен начин. Тогава изгрявах като звезда, имаше еуфория, всички пишеха за мен. Едва ли не се чувствах идеално. В един момент заминаваш за Германия, конкуренция, почвам да се боря, треньорът обаче не ми гласува доверие и си казвам: "Христо, какво правиш тук? Защо си тук?". Но аз се радвам за това, което съм постигнал. Радвам се, че се върнах в "Левски". Имах страхотни моменти.

- Притесняваш ли се, че ставаш шеф. Ще имаш отговорности? Къде би бил полезен?
- Хората, които ме познават, знаят какво мисля за футбола. Смея да твърдя, че познавам доста добре спортния щаб и футболистите на "Левски". Знам какво трябва да притежава всеки футболист, който иска да играе за "Левски". Времето ще покаже дали ще ставам за шеф.

- Кой ще е шампион? "Левски" има ли сили да пребори конкуренцията?
- "Левски" има всички предпоставки. С момчетата, които взехме тази зима отборът стана доста по-силен. Имаше разни колебания през есента, които се надявам сега да сме ги изчистили. Сега знам, че повечето момчета ме гледат, тъй като днес на аерогарата им казах, че ще гостувам... Искам да им кажа, че имаме уникален шанс и трябва да го използваме. Ако впрегнем всички сили, ще успеем. Осъзнаваме, че сме близо до целта.