ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Треньорът Златомир Загорчич идната пролет ще навърти 200 мача начело на Славия. "Белите" в момента са на подготвителен лагер в Турция, където загубиха с 1:2 от Младост Лучани в първата си контрола. 

51-годишният сръбски специалист и бивш национал на България отговори на въпросите на БЛИЦ:

- Г-н Загорчич, как сте и как протича подготовката в Турция?
- Тренирам в момента, добре съм, благодаря ви. 

- Ако не е тайна, как поддържате форма? 
- Не крия, че всеки ден изминавам по 15-20 километра. Това е рецептата. Предимно ходене, но понякога и бягам, правя кросчета.

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Загубихте първата контролна среща - 1:2 от сръбския Младост Лучани. Коментарът ви за представянето на Славия?
- Не е фатално. Контролите са за това - да си сверим часовника. Важното е, че засега нямаме контузии. Бяхме само на 6-7 тренировки преди първия мач. Стараха се момчетата, направиха всичко възможно. Горе-долу се получиха нещата до 60-ата минута. Дотогава стояхме много добре на терена, но последните минути нещата куцаха. 

- Скоро ще направите 200 мача като треньор на Славия. Като че ли от всички наставници в Efbet Лига вие сте най-спокоен за поста си, така ли е?
- Да, натрупах доста мачове вече, това ми е шести сезон в Славия. Знаете, че имах прекъсване за няколко месеца, след което се върнах начало на отбора. И в Ловеч бях треньор (б.р. - води Литекс в периода 2013-2014 г., след като преди това имаше два периода като футболист при "оранжевите"). Доволен съм, че работя в Славия - един от най-големите отбори в България. По традиция залагаме на младите момчета и смятам, че се справяме добре. 

А относно това дали съм спокоен за поста - при треньорите никога няма спокойствие, постоянно е напрежение. Ако нямаш резултати, търсят друг човек и те сменят. 

- По-трудно ли се работи с младите? Какво ги съветвате най-често и изпълняват ли стриктно указанията ви?
- Съветвам ги да работят здраво и да слушат не само мен, а и по-опитните в отбора - Дарко Тасевски, Галин Иванов, Жоро Петков, те им помагат доста. В момента на лагера в Турция седем момчета от школата тренират с нас. Ще продължим да даваме път на младите, на нашите кадри. Доволен съм и най-вече ме радва това, че сме изградили отличен колектив, усеща се в съблекалнята.

- Кой ще е шампион този сезон?
- Може да стане изненада, ще видим. ЦСКА и Лудогорец искат най-много титлата, те са най-добрите отбори в момента. Този сезон е много равностойно и във всеки мач може да се получи изненада.

- Не споменавате Левски?
- Левски също имат добър отбор и добър треньор, но в момента много трудно биха настигнали ЦСКА и Лудогорец. 

- Записахте няколко победи над Левски, каква е рецептата?
- Футболистите да се раздават до последен дъх и да спазват указанията. Ще има и мачове, в които ще успяваш да надиграваш противника, но няма да спечелиш. Футболът е мръсна и интересна игра. Понякога мачкаш съперника, но не вкарваш, а той от едно положение ти отбелязва гол и печели.  

- Отказвал ли сте предложения заради Славия? Преди време имаше интерес към вас от ЦСКА.
- Не съм отказвал на други отбори. Сега работя и мисля само за Славия. Идеята е да напредваме. Отборът да се развива и аз като треньор също. Темата за ЦСКА е минало. Тогава бяха само разговори, нямаше нищо официално. Имаше само една покана и говорихме, това беше. 

- Чухте ли се с Люпко Петрович, който се завърна в България и отново работи в Литекс?
- Преди една седмица разбрах, че Люпко отново е тук. Не съм го чувал скоро. Ще се видим, когато се върна от лагера в Турция. 

- Наскоро при катастрофа загина Миодраг Йешич...
- Ужас, нямам думи просто. Случи се нещо много гадно. Йешич беше легенда, жалко, че си замина толкова рано от нашия свят. Познавахме се, много пъти сме говорили, боли ме заради случилото се.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Зимна подготовка 2023 

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2022/2023