Звездата на Аржентина Лионел Меси беше наметнат със специална дреха от емира на Катар Тамим ибн Хамад Ал-Тани точно преди капитанът на „гаучосите“ да получи световната купа след победата над Франция след дузпи на финала на Мондиал 2022.

Мнозина се запитаха какво точно представлява тази роба и какво е нейното предназначение. Това е бишт – традиционно арабска дреха, която се носи само от мъже за престиж по време на специални поводи като сватби, празненства, официални и бизнес срещи.

Наметката се прави от камилски косми и козина от коза. Традиционно е с черен или кафяв на цвят. Голяма чест е за Меси, че беше награден с бишт със златни орнаменти. Това означава, че е предназначен за човек от благородно потекло.

Въпреки това се намериха редица критици, които считат, че 35-годишният нападател на ПСЖ е трябвало да свали арабската роба по време на награждаването. Според тях това е развалило общия фон на аржентинските играчи, празнуващи с фланелките на националния отбор.

„Учудващо е, че Меси трябва да бъде покрие фланелката си с тази роба. Уважавам символизма и традицията, но ФИФА не позволява на отборите да носят капитански ленти по свой избор, а от друга страна няма проблем легендарната аржентинска фланелка с №10 да бъде покрита в най-важния миг“, пише един от потребителите в социалните мрежи.

„Мисля, че тази наметка развали прекрасния момент, в който Меси да вдигне световната купа с фланелката на Аржентина“, допълва друг.