ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Празненствата по случай световната титла от Мондиал 2022 в Буенос Айрес подобриха постижение на друг знаменит аржентинец – папа Франциск, показва справка, направена от агенция БЛИЦ. В центъра и по улиците на столицата се събраха над 6 милиона фенове, които ликуваха след успеха на „гаучосите“ на световното първенство в Катар.

Множеството в Буенос Айрес се нарежда на пето място сред най-посетените мирни събития в историята, измествайки посещението на папа Франциск в Манила през 2015 г. Тогава във филипинската столица се събират почти 6 милиона, за да приветстват светия отец.

200 лв Начален Бонус Спорт!

Парадът в Буенос Айрес излезе на първо място сред най-посетените прояви, свързани със спорта. До момента лидерската позиция се държеше от празненствата по случай шампионската титла на Чикаго Къбс в Мейджър Лийг Бейзбол през 2016 г. Тогава по улиците на Ветровития град се събират 5 милиона фенове, за да отбележат първата титла на любимия си отбор от 108 години. Сега в Аржентина рекордът беше счупен - никога досега световен шампион по футбол не беше посрещан от толкова много хора.  За сравнение тимът на Испания през 2010 година е приветстван от над 1 милион души, толкова има и при титлата на Германия през 2014 година в Берлин.  Към 2 милиона са посрещачите на Бразилия при триумфа през 2002 година. 

ТОП 10 НА НАЙ-ПОСЕТЕНИТЕ МИРНИ СЪБИТИЯ
1. Поклонението Кумб Мела в Индия през 2013 г. - 30 милиона
* Кумб Мела се счита за най-голямото религиозно събиране на Земята. Провежда се на всеки 12 години в северния индийски щат Утар Прадеш. По време на събитието през 2013 г. се събират 30 милиона поклонници.

2. Фестивалът „Арбаиин“ в Ирак през 2014 г. - 17 милиона
* Провежда се ежегодно в Кербала и през 2014 г. в града се събират 17 милиона, за да отбележат годишнината от смъртта на един от внуците на пророка Мохамед – Имам Хюсеин.

3. Погребението на К.Н. Анадурай в Индия през 1969 г. - 15 милиона
* Най-посетената погребална процесия в историята се провежда в град Ченнай, когато 15 милиона жители на индийския щат Тамил Наду изпращат по последния му път четвъртия и последен в историята главен министър на региона Конджииварам Натараджан Анадурай.

4. Погребението на аятолах Хомейни през в Иран през 1989 г. - почти 10 милиона
* Близо 10 милиона иранци се събират по улиците на Техеран, за да покажат скръбта си заради смъртта на аятолаха. Няколко човека загиват при огромното стълпотворение, тъй като са прегазени от неконтролируемата тълпа.

5. Парадът в Буенос Айрес за световната титла на Аржентина по футбол през 2022 г. - над 6 милиона
* Невъобразимо множество празнува по улиците на Буенос Айрес заради спечелването на третата световна титла по футбол на страната и първа от 1986 г. Официалните съобщения са за двама загинали при нещастни инциденти по време на парада.

6. Посещението на папа Франциск в Манила през 2015 г. - почти 6 милиона
* Огромно множество се събира в Манила, за да види посещението на папа Франциск във Филипините, с което е подобрен предишният рекорд за най-голямо събитие с участието на глава на Римокатолическата църква.

7. Световен ден на младежта във Филипините през 1995 г. - над 5 милиона
* Посещението на папа Йоан Павел II събира на едно място над 5 милиона души във Филипините. Светият отец посещава страната във връзка със Световния ден на младежта. Тъй като полицията не успява да отвори трасе за папамобила по улиците, Йоан Павел II пристига на сцената с хеликоптер.

8. Шампионският парад на Чикаго Къбс през 2016 г. - 5 милиона
* Феновете на бейзболния клуб излизат по улиците на Чикаго, за да отпразнуват първата шампионска титла на „мечетата“ за последните 108 години. Така е сложен край и на „Проклятие на козела“, направено от собственика на кръчма, чийто домашен любимец - козелът Мърфи, е изгонен от стадион „Ригли Фийлд“, тъй като притеснявал феновете.

9. Погребението на генерал Гамал Абдел Насър в Кайро през 1970 г. - почти 5 милиона
* Счита се, че това е бройката на посетителите на погребението на египетския президент Гамал Абдел Насър, който получава инфаркт часове след края на срещата на върха на Арабската Лига.

10. Концертът на Род Стюарт в Бразилия през 1994 г. - 3,5 милиона
Британският певец Род Стюарт е записан в историята като изпълнителят, провел най-посетения музикален концерт. Счита се, че 3,5 милиона души гледат изпълнението му на плажа Копа Кабана през 1994 г.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК