Мечтата на Байерн за защита на титлата от Шампионската лига и требъла от миналия сезон приключи с огромно разочарование и наведени глави след катастрофалното 0:4 от Реал (Мадрид) в реванша от полуфиналите на турнира. Баварците бяха детронирани, записвайки най-голямото си домакинско поражение в историята на евротурнирите, вината за което се хвърли най-много върху треньора Хосеп Гуардиола и той пое своята отговорност, признавайки грешките си.

Най-слабата фаза от този сезон на Байерн дойде във възможно най-неподходящия момент, а Реал (Мадрид) се възползва безмилостно от всички слабости на баварците през последните седмици. Загубата само с 0:1 на „Сантаго Бернабеу” даваше надежди на шампиона, че обратът в Мюнхен е напълно възможен с оглед и на факта, че по традиция „кралският клуб” играе слабо в Германия. Доказателство за това бе поражението му с 0:2 в Дортмунд на четвъртфиналите и треперенето до последно за продължаването на полуфинал. Баварците не може да се оплакват и от липса на подкрепа, защото феновете им дадоха всичко от себе си с фантастична хореография още преди първия съдийски сигнал на португалеца Педро Проенса. Играта на Байерн обаче не бе онази, която предлагаше при Юп Хайнкес преди година. Липсваше воля и хъс за победа, нямаше ги агресията и непримиримият немски дух за търсене на гола до последните секунди. Футболистите на Хосеп Гуардиола просто не се чувстваха като у дома си и не знаеха къде се намират, а създадените от тях положения пред вратата на Икер Касияс трудно биха могли да бъдат преброени дори на пръстите на едната ръка.

Голямата вина на Гуардиола за този крах на Байерн дойде още в средата на март, когато отборът си гарантира спечелването на титлата в Германия, нещо невиждано в историята на Бундеслигата. 43-годишният испански специалист обяви тогава, че не е човек, който ще преследва рекорди за най-много срещи без поражение, а оставащите мачове до края на сезона в шампионата вече нямат значение. Гуардиола започна да ротира състава си, отборът намали сериозно оборотите и заигра лежерно в първенството. Това доведе до спад във формата на голямата звезда Франк Рибери, от чието представяне зависи изключително много играта на Байерн. Бранителите Данте и Жером Боатенг станаха по-колебливи в действията си това доведе до неочаквани голове във вратата на Мануел Нойер. Голмайсторът Марио Манджукич бе оставян по-честно на пейката, а това се отрази и на резултатността му.

Слабата форма и пораженията в Аугсбург (0:1) и у дома от Дортмунд (0:3) понижиха допълнително самочувствието на баварците, които дори се затрудниха леко с елиминирането на Арсенал (общ резултат 3:1) на осминафиналите и на изпадналия в криза този сезон Манчестър Юнайтед (общ резултат (общ резултат 4:1) на четвъртфиналите в Шампионската лига.

Логичното най-накрая се случи в полуфиналните сблъсъци срещу Реал (Мадрид), в които баварците не само, че не успяха да се разпишат, губейки с 0:1 и 0:4, но и не създадоха нито едно сериозно положение пред вратата на Касияс.

Точно в най-важните седмици от сезона колективът в Байерн изчезна и баварците сами предначертаха съдбата си. Дискусиите и споровете за монотонния стил на игра „тики-така” на Гуардиола станаха все по-актуални, въпреки че преди два месеца масово се говореше за най-добрия Байерн на всички времена. Нещата обаче поне засега остават непроменени – няма непобедим отбор и никой още не може да защити трофея си от Шампионската лига.

За Байерн остава само един мач от значение до края на сезона – финалът за Купата на Германия. Ако Гуардиола не промени нещо в тактиката си и не успее да мотивира играчите си, баварците ги чака нов крах срещу Борусия (Дортмунд). В Байерн са длъжници на феновете си повече от всякога и трябва да им се реваншират на 17 май в Берлин.
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ