Собствениците на ЦСКА бяха доста малки в бизнеса, когато поеха големия товар на най-успелия български футболен клуб. Стигнаха, по техни думи,  до 25 града в България и пак по почти официална информация до 16-18 милиона лева на месец по фактури.

Последва експедиция до Бенгази, която ако не бе приета на шега и с някаква носталгия за времето на корекомските лади, може да бъде определена и като лудост. Купата на мъчениците си бе изключително опасна за здравето авантюра. На място, където по-късно убиха американския посланик. Държава, в която дори тоталното разузнаване на янките не може все още да се оправи със заплахите. Експедицията обаче имаше втора, по-далечна и много сериозна бизнес цел. Стана ясно, че собствениците на ЦСКА ще поискат почистването на втория по големина град в страната, чу се и за други посоки на бизнес, след падането на Кадафи и оттеглянето на икономическата блокада за Джамахирията.

Сега на ход е Сърбия. Имаш бизнес интереси там. Не е нужно да се слухти, защото чорбаджиите на червените сами си го казаха с доста голяма доза ентусиазъм и нетърпение. Имаш си и отбор. ЦСКА естествено. Сменяш треньора. Пак естествено ще назначиш сърбин. Е, няма да е старшията на Работнички (Пирот). Защото никой не е поискал от бюджета на моя много добър приятел и кмет на града Владан Васич.

Все пак си имаш отбор. Ще пресметнеш хубаво. Пък и отборът не е Скрита сила (Мъдрево), а ЦСКА. Икона на балканския футбол. Вземаш някой, който хем е близо до важните хора, хем го знаят повечко. Правиш и борчески "вълчи капан". Хватка, на която биха завидели и най-големите лобисти, да не говорим за Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей.

Вземаш сина на президента на Сърбия за помощник. Браво! Младокът няма как да избяга от корена си. Това е неговото семейство. От Крагуевац. Впрочем президентът Томислав Николич не е някакъв политически играч от метеоритен тип. Минал е пътьом и през управлението на парламента на западната съседка. Разбира човекът.

Равносметката. Няма нищо по-ценно от това българският бизнес да се разширява и да упражнява влияние по-трайно и по-силно зад граница. Подобно поведение дори е отлично. То трябва да бъде подкрепяно.

Но във футболен план ситуацията е трагично отчайваща. Обикновено в развития свят придобиваш голям клуб едва, когато имаш нужната икономическа и управленска адекватност. Този клуб става твоя кауза. В ЦСКА всичко е обърнато. ЦСКА вече толкова години служи на нечия кауза - политическа или икономическа. Във всеки случай, досега не е имало субект, който толкова мощно да е капитализирал връзката си с ЦСКА. Неграмотните обяснения и на двете недоразумения на позицията на Изпълнителен директор са за дрогирани или перманентно пияни, но не и за хора с поне две гънки в анатомичния сървър.

Ще се повторя - няма нищо по-ценно българският бизнес да разширява влияние и няма как да не подкрепям такъв процес. Но и няма как да не бъда категорично срещу подмяната на армейската победна идентичност на ЦСКА. ЦСКА все повече ми замирисва на ченгеджийница. Може и да бъркам, макар да не бих се обзаложил на това.

Новогодишно и Коледно (по стар стил), ви пожелавам да спечелите концесиите на Нови Сад, Ниш и Крагуевац! Желая ви да спечелите и другите големи градове, дори на моя приятел Владан Васич. Вземете Македония, завладейте Гърция! Спечелете всичко доходоносно в Румъния. Бъдете най-големите! Но ако ще продължавате така да погубвате ЦСКА, то вземете парите и си тръгвайте! Пък дори това да означава, че ще трябва да продаваме банички, за да издържаме отбора...

Честно казано - все някак ще се оправим. На това "все някак" също не бих се обзаложил. Ще се оправим дори и без Великия ръководител Майкъла...

Или подкрепете отбора! Поради моралната необходимост да дадеш, когато си взел...Коледа е! По стар стил...
ПЕТЬО КОСТАДИНОВ-ПОЛКОВНИКА/Проспорт.бг