Лютата битка за световната титла във Формула 1 приключи по възможно най-драматичния начин. И в крайна сметка триумфира Себастиан Фетел. Малко след края на състезанието за Гран при на Бразилия камерите уловиха в близък план неговия подгласник Фернандо Алонсо. Испанецът гледаше с празен поглед и явно още не можеше да повярва какво се е случило. А истината е, че той просто не заслужаваше титлата.

Именно в последните два старта Алонсо загуби моралното право да се нарича шампион. В Гран при на САЩ Ферари погазиха грубо феърплея в името на титлата на испанеца. Разпломбираха скоростната кутия в болида на Фелипе Маса, за да може бразилецът да отнесе наказание. Така Алонсо се предвижи с едно място напред в стартовата решетка и избяга от мръсната част на пистата – тази в която всички пилоти мрънкаха, че сцеплението е слабо и това ще ги забави при потеглянето.

Явно водени от принципа, че признатия грях не е грях, босовете на Ферари чистосърдечно споделиха, че Маса не е имал проблеми, но просто са взели това решение, за да помогнат на Алонсо. Да, ама това си е грях. Действието им беше съвсем законно, позволено, дори логически обосновано, но в никакъв случай не беше морално.

Дори и при това положение обаче испанецът пак не успя да се пребори с Фетел. Вместо това чакаше на Хамилтън да го свали от първото място, за да остане интригата до последния старт.

В Бразилия пък Алонсо имаше такъв късмет, какъвто и тотомилионерите нямат. Още на четвъртия завой Фетел стана последен. Колата му бе ударена и продължи състезанието с нарушена аеродинамика. После Нико Хюлкенберг се удари в болида на Люис Хамилтън. Британецът отпадна, немецът бе наказан и така Алонсо се добра до третото място. Не благодарение на феноменално каране, а с помощта на странични фактори.

За финал дойде поредното неморално решение от бокса на Ферари – Маса да пропусне Алонсо. Точно там, в Бразилия, където 80 % от зрителите бяха отишли на трибуните не за да гледат Фетел и Алонсо, а за да видят своя любимец – втория пилот на Ферари. И точно, когато той показа, че има потенциал за супер състезание, от ръководството на тима решиха да го поставят на място. Да му припомнят, че той е само един помагач на големия испанец...

Е, и това обаче не помогна на Алонсо. Колкото и да го бутаха напред, той пак остана с пръст в уста за сметка на Себастиан Фетел. За финал дойде и тъпото извинение към Фернандо от страна на Ферари. Видиш ли, съжалявали, че не са му направили по-конкурентоспособен автомобил.

Вместо да се извинят на Маса, че цял сезон се подиграваха с усилията му и го държаха без договор. Вместо да му кажат, съжаляваме, че пред всичките ти сънародници те накарахме да пуснеш Алонсо напред, те пак се хванаха за испанеца...
Е да, ама поне справедливостта възтържествува. Фетел стана световен шампион, при това по начин, който му позволява да се гордее с титлата си.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ