Той някак си остава в сянката на другите. Медиите почти, да не кажем никак, не го забелязват. За да дойде вечното дерби, когато вкара първия гол и направи забележителен мач. Името му е Неманя Милисавлевич. Роденият на 1 ноември 1984 година в град Брус сърбин заслужи овациите, но категорично не само заради изявите си срещу “Левски”. Неманя просто няма слаб двубой откакто облече червената фланелка.
 
Средата на юли тази година. Адът в ЦСКА яко е заврял. “Червените” се пекат в пъкъла, без да е ясно ще ги има ли или няма да ги има. Стойчо Младенов е запретнал ръкави да вади отбора от преизподнята, чудейки се как и откъде да събере отбор. След като приключва поредната тренировка на комплекса “Царско село”, Емил Гъргоров моли треньора да му отдели десетина минути. И му предлага едно име – Неманя Милисавлевич. Двамата са играли заедно в Лудогорец и Бадема познава отлично качествата на сърбина. Стойчо се съгласява от раз и настоява колкото се може по-бързо Неманя да се присъедини към ЦСКА.
 
На другата вечер – 17 юли, Милисавлевич вече е при “армейците”. Пристига посърнал, след като няколко дни преди това разградчани са му показали вратата. Какво са му показали – направо са го изхвърлили оттам.
Сърбинът подписа с Лудогорец през януари, идвайки от румънския Рапид (Букурещ) със статут на свободен агент, но така и не попада в сметките на Ивайло Петев. За целия пролетен полусезон се появява само 6 пъти на терена. Разградчани обявяват Неманя за “играч, който не може да се впише в шампионския им стил”. И без да се церемонят, го гонят, намеквайки, че той вече е приключил с футбола.
 
Напълно отчаян и сринат, очакващият всеки момент да стане баща футболист решава да се впусне в най-голямото предизвикателство в живота си. Да отиде в ЦСКА. Ама не в онзи ЦСКА отпреди години, а в порутен и съсипан клуб. Така Милисавлевич в една гореща вечер се озовава в горещия “армейски” ад.
 
На Стойчо Младенов са му необходими само две тренировки, за да се убеди, че в този 29-годишен мъж има огромен потенциал, който, ако му дадеш достатъчно шанс, ще го разгърне на 100 процента.
 
Така и стана. Неманя заигра на пълни обороти още в първия си официален мач за ЦСКА и оттогава до днес показва прекрасни за родните стандарти качества. Първо Младенов го постави като ляв бек, където Милисавлевич се представи отлично. После, след привличането на Жереми Фо-Поре, заигра и като ляв външен халф, където заплува изцяло в свои води. Неманя е от малкото универсални футболисти, които, където и да ги сложиш, ще свършат прекрасна работа.
 
На всичко отгоре Неманя е човек със страхотен характер. “Знаете ли, рядко се срещат в днешно време такива като него. Той никога не е мрънкал за пари, никога не е опонирал на треньорите. Не се кара със съдии и с противникови футболисти. Извън терена е душица – на мравката път прави. Но на терена става друг. Захапе ли те, няма отърване. А какъв километраж само навърта. Сигурно пробягва над 10 километра на мач. Може да не блести с кой знае каква техника, но е невероятно работлив. Като пчеличка е!”, хвалят Милосавлевич съотборниците му от ЦСКА.
 
Така само за четири месеца Неманя успя да възкръсне, след като в Разград го обявиха за приключил с футбола. Да възкръсне в “червения ад”. Сега Милисавлевич и съиграчите му са си обещали да превърнат ада в рай. Но затова са нужни още много труд, много работа и успехи. 3:0 срещу “Левски” не стига, за да излезеш изцяло от пъкъла. Важното е обаче, че Неманя се прероди и в момента живее втори футболен живот.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ