ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

България загуби от Италия с 0:1, но едва ли има нещо по естествено от това. Ясно е на всички, че все още сме далеч на всяко ниво от “адзурите”, но в момента ни най-малко не ми пука.

Искаше ми се снощи поне за минута да бях на стадиона в Палермо, да отида при нашите футболисти и да им кажа, че съм горд с тях. Да, едва ли точно моето мнение е важно, но предполагам, че милиони българи са чувствали гордост, гледайки как Италия се брани панически, а Буфон прави чудеса… Той направи едни от добрите спасявания в дългата си кариера. Едва ли в този момент има друг вратар в света, който би спасил тези положения.

Снощи българските национали ме накараха да си спомня добрите времена, когато тимът ни караше нацията да се обединява. Когато всички се радвахме на победите и страдахме за загубите. Когато ехтяха бомбички из целия квартал при всеки български гол, когато хората викаха от радост по терасите и излизаха след мача да веят българското знаме.

Снощи за пръв път от години чух викове “Българи, юнаци” да огласяват квартала. Чух възгласи на разочарование, чух хора, които викаха “ГООООЛ” преди топката да е влязла във вратата…

Снощи за пръв път от много време скачахме при всяко положение, ритахме масата, сякаш така ще помогнем на Ивелин Попов да преодолее Буфон, стояхме прави пред телевизора и дори скачахме за удар с глава, както правехме като деца, при невероятните спасявания на италианския вратар.

Всичко това ме накара отново да повярвам, че имаме национален отбор и този отбор може да постигне много. Майната му на световното, искам просто пак да виждам страх в очите на италианците, искам отново да гледам как големите треперят пред България. Искам този отбор да продължи в тази посока.. Пък класирането на голямо първенство със сигурност ще дойде.

Едно голяма браво за Любослав Пенев, който успя да направи отбор, с който всеки да се съобразява. Селекционерът обаче направи и нещо повече от това, а именно да накара привържениците най-после да спрат да се делят на сини, червени, жълто-черни и зелени. Няма ги вече непрестанните подмятания, няма го вече разделението. Няма обвинения, че този бил слаб, а другия бил по-слаб. Сега всички са добри и всички са наши!

Благодаря ти, Любо, благодаря ви, момчета! Накарахте България да бъде обединена навръх големия празник, накарахте ни да се гордеем с вас!

Юри Славчев/БЛИЦ