Година след сътресенията в Левски, смяната на собствеността и декларираното "ще играем само с българи" клубът отново е на познатото от последните години ниво на игра - така наречения стил "Ганкиното*". С две думи - много чужденци и нищо.

Звонимир Микулич, Ребин Сулака, Найджъл Робърта, Насиру Мохамед, Начо Монсалве, Фейсал Рерас, Драган Михайлович. Билал Бари влезе като резерва, а Тома Даске не бе титуляр само защото бе наказан за мача с Етър. В същото време на скамейката Михайлов, Алекс Петков, Славчев, Найденов, Божинов, Марин Петков. Извън групата Стивън Петков и Патрик-Габриел Галчев.

Съвсем очаквано е в следващия мач на Левски на терена като титуляри да излязат деветима чужденци - седемте от двубоя с Етър плюс Даске и Бари. Следователно забравяме изцяло да "залагаме на българското" и започваме да очакваме резултати, които да подобават. Защото оправданията с българите бяха удобни, но сега с чужденците какви ще са? 

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Ако са класни чужденците, значи трябва да постигат победи, особено над последния в класирането. Ако не са класни и не трябва да очакваме победи от тях, тогава защо са в Левски? В мача с Етър заплатата си заслужи единствено Монсалве заради един шпагат, както и Михайлович, който се понрави с изявите си по фланга. 

Чухме и дежурните оправдания от Славиша Стоянович, че футболистите още не са сработени, но чухме ли защо се излиза крайно дефанзивно в мач с последния в класирането? Със седем дефанзивни футболисти срещу Етър е престъпление.

Чухме ли защо няма един креативен халф? Ще се чакат близнаците Цоневи, за да вкарат малко футбол в Левски? А дотогава? С цялото уважение към Райнов и Славчев, но те просто не са креативни играчи, а халфове с пас назад и настрани. 

Чухме ли с какво Микулич е по-добър от Михайлов, който е лидер и капитан? Или просто защото не подписва нов договор? Чухме ли защо през цялата подготовка се залага на двама нападатели, а в първото гостуване единият се оставя извън групата. И то точно след като е вкарал дебютния си гол в efbet Лига.

Как никой не вижда, че Робърта просто мисли за трансфер и срещу Етър провали усилията на целия отбор? И защо същият остана на терена до края на мача?

Всъщност някой ще излезе ли да обясни каква е стратегията на Левски в цялостен план? Преди шест месеца беше "изграждаме отбор от изцяло български играчи и таланти от школата". След тези шест месеца талантите и българските играчи са доста позабравени и явно ще гледат мачовете от пейката и по телевизията. С какво привличането на въпросните чужденци ще спомогне за развитието на Левски като клуб? Или просто ще продължи традицията на чутовни провали със събрани от цял свят футболисти?  Каква е идеята на привличането на петима защитници при наличието на още петима? Каква е идеята на липстата на крила в селекцията и привличането на бек, чиято цел е да играе и като крило? Каква е причината за петима централни нападатели, когато срещу последния в класирането играеш с един? Каква е причината за непривличането на креативен халф тип плеймейкър, който да се впише в отбора докато се оправят близнаците Цоневи? 

Въпроси много, отговори няма. А дотогава ще гледаме Рерас, Насиру, Микулич и другите да демонстрират познанията си в Ганкиното.

*Ганкиното хоро - стъпките са бавни, ситни, като се отива напред вдясно, назад вдясно, напред вляво, назад вляво. Изпълняват се непрекъснато с леко пружиниране... 

Хоро, в което правиш много стъпки, но не се придвижваш наникъде. Като в Левски.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ
efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството