Проблемът не е кой слуша чалга и кой – не. Проблемът е, че не можем без проблем!

Такъв извод засяда неудобно в съзнанието след поредния пример за балкански синдром, дошъл със зрелищния спектакъл, сътворен от двама големи в тениса – първата ни ракета Григор Димитров и сръбската легенда и носител на 24 титли от шлема Новак Джокович, изигран навръх празника на София 17 септември!

Мач за историята! Но и поредното срамно петно, което допускаме в нея!

Мачът, шоуто и приятелството, което двамата поднесоха повече от непринудено, изобилстваха от голяма класа, подплатена с доказан професионализъм! И трябваше да останат в точно такъв комплект!

Но не би… Добавките накрая в случая съвсем не бяха бонус! Бяха излишни!

Впечатлението от голямата класа не за първи път бива опорочено на родна земя с вълна от нападки, а причината няма нищо общо с тениса.

След края на мача диджеят, помолен на крака от тенис легендата Джокович, отказа да пусне любимата му песен – „Луда по тебе“ в изпълнение на фолкпевицата Камелия.

Отказът на DJ Мартен Роберто, за когото в последните дни сигурно чувате и в кварталния магазин, бе посрещнат с освирквания в залата. А малко след това в социалните мрежи откровените словесни ритници се разменяха, подобно на мощни ретури по корта.

Отново го направихме! Пак го обърнахме на мощен плювалник… Пак се оплюхме взаимно. Пак си плюхме на… /продължението по ваше желание/.

Но тук не става дума за отстояване на принципи! Нито за вечната тема: „ЗА“ и „ПРОТИВ“ чалгата! Ако беше така, щеше да е друго. Смисълът тук е друг.

Може би, ако самата Камелия беше излязла на корта да поднесе този музикален подарък на Ноле, реакциите сега щяха да са други.

Ами ако Джокович си беше поръчал „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска, може би щеше да е друго?!

Може би… а може би не!

Защото ние никога не бягаме от народопсихологията си. Верни сме й, каквото и да ни коства! В случая – доброто впечатление, което сръбската тенис легенда остави още със стъпването си на родна земя, обръщайки се през цялото време към нашия Григор Димитров с „братко“.

Обратен ефект.. не! Дефектен обрат! Абсолютен автогол!

И защо ли едно скорошно сравнение си проправи път точно в този момент?! Може би, за да ни напомни, че висотата на ръста се мери по-често с отношението, не със сантиметрите.

Само преди няколко месеца шведската футболна легенда Златан Ибрахимович разтърси световноизвестния музикален фестивал „Сан Ремо“ като си пожела сръбския турбохит „Луда за тобом“, с думите: „Маестро, музика“. А малко след това не закъсня и коментара на самата Лепа Брена: „Маестро!“

През 2021 г. пък Ибрахимович се появи под прожекторите под ритъма на „Jutro je“ на Неда Топчагич.

Да се върнем сега на родна земя… И да открием разликите…

Те могат да се обобщят така: Отново допуснахме пробив в най-важния гейм от мача, който, всъщност, май редовно губим – впечатлението, което оставяме!

Реакции… Словоизлияния… Нужда от непременно опорочаване… Всичко се струпа като лавина върху събитие, чиято единствена тежест трябваше да е доброто намерение и добрата реализация! Защото целта на мача между Григор и Новак бе набиране на средства за фондацията на най-добрия български тенисист Григор Димитров!

Е, човек е толкова висок, колкото са високи делата му. Тесногръдието не върши работа. Чесането на езици – също!

А Григор и Джокович отдавна са исполини в този смисъл!

„Братко, благодаря ти за поканата. Благодаря на всички вас. Григор е мой приятел, говорим си от много време за това и за мен е чест и привилегия да бъда тук и да подпомогна фондацията му. Истинско удоволствие е да бъда тук с вас. Това ми е първият път тук. Всичко е чудесно и ви благодаря“, заяви Новак Джокович в зала „Арена София“.

"Изпълнен съм с щастие. Винаги се вълнувам, когато играя пред вас, и винаги ми е все едно като за първи път. Изключително съм благодарен на Новак – без него това нямаше да стане.", отвърна му Григор Димитров.

Мачът на корта завърши с успех за Григор – 6:4, 2:6 /10:4/ А другият – него го губим редовно – и то с ефектни автоголове!
Анелия ПОПОВА/БЛИЦ