Колелото на историята се върти и дадени събития се повтарят през известен период от време, но няма гаранция да се случат по идентичен начин. Така например Реал (Мадрид) спечели последните си два трофея в Шампионската лига след отстраняване на Байерн – на полуфинал през 2000 година и на четвъртфинал през 2002 година. Дали след историческото 4:0 в Мюнхен и детронирането на шампиона Байерн с общ резултат 5:0 нещата за „белия балет” ще се повторят и така мечтата за Десетата ще стане реалност на 24 май в Лисабон предстои да разберем.

След първия в историята триумф на Реал (Мадрид) в Мюнхен обаче нещо друго стана реалност. Рекордьорът с 32 шампионски титли на Испания преодоля комплекса си да играе слабо на немска земя и срещу германски отбори въобще. Този сезон кастилци си го върнаха на цяла Германия за всички свои предишни провали срещу немски отбори. Преди гостуването на „Алианц Арена” статистиката сочеше, че „белият балет” няма нито една победа в баварската столица при само едно равенство и девет поражения. „Кралският клуб” почти винаги бе смятан за обречен, когато гостува в Германия, като най-пресните примери за това бяха пораженията от Борусия (Дортмунд) с 0:4 в полуфинален сблъсък от миналия сезон и с 0:2 на четвъртфинал през тази кампания. Испанският гранд обаче се реваншира на феновете си, елиминирайки вече цели три по пътя си към финала този сезон – Шалке 04 на осминафинал с общ резултат 9:2, Борусия (Дортмунд) на четвъртфинал с общ резултат 3:2 и шампиона Байерн на полуфинал с общ резултат 5:0. Така "белият балет" подобри малко статистиката си от гостувания в Германия - вече 5 победи, 6 равенства и 18 загуби. Въпреки най-голямото си поражение в историята на евротурнирите Байерн обаче си остава отборът с най-много победи (8) над „кралския клуб” от създаването на Шампионската лига през сезон 1992/93.

Под ръководството на Карло Анчелоти, печелил Шампионската лига два пъти с Милан (2003, 2007), „белият балет” играе стабилно в последните седмици и демонстрира страхотна форма. Тя може би няма да е достатъчна за требъл, но вдъхва на всички фенове на отбора още повече надежди за така жадувания вече 12 години десети трофей от най-престижния европейски клубен турнир.
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ