“С тази игра няма как да станем шампиони, но ще станем. Има начини, които трябва да бъдат използвани максимално. Тези футболисти в тази съблекалня трябва да станат шампиони на България! И ние ще станем!”
 
Тези думи на Иво Тонев предизвикаха огромна полемика в спортното пространство. Всеки ги тълкува по различен начин. На едни им се привиждат задкулисни игри... Макар че, знае ли човек, може и това да е имал предвид афектираният шеф на “Левски” след издънката с Монтана. Не са един и два примерите в историята, когато тимът от “Герена” е печелил по втория начин първото място. Същата е била картинката и при вечния враг – ЦСКА.
 
Подтекстът обаче няма толкова голямо значение. Значима е тежестта на думите. Тежест, подобна на огромна канара, която Тонев стовари не само върху своите плещи, но и върху тези на треньора, футболистите и на завърналия се Даниел Боримиров. Вярно е, че в “Левски” основната цел винаги е титлата, но обещанието на шефа е нож с две остриета. “Сините” и без това играят с олово в краката напоследък, а след този обет на Тонев крайниците им съвсем ще се гипсират. Защото едно е да обещаеш, а друго е да действаш. В случая Тонев обещава, но не той, а други ще действат – Илиан, Даниел и момчетата със сини фланелки. И всичко това, разбира се, ако се играе честно. Ако пък се залага на подмолното, тогава наистина Тонев ще запретне ръкави...
 
Най-хубавото е, че в “Левски” не допуснаха да попаднат в безкрайния и самоубийствен кръговрат на ЦСКА, където назначават треньорите на четна дата, а на нечетна ги уволняват. Поне засега на “Герена” удържат фронта. А самият Илиан постъпи изключително хитро и дипломатично. Подаде оставка, знаейки че трудно ще му я приемат, и в същото време постави условия. СВОИТЕ условия. Сега ще стане още по-трудно и още по-отговорно, защото това, което той пожела, бе изпълнено. Но няма как.
 
Като гледа човек какво се случва в “Левски”, не може да не му направи впечатление, че във вечния враг ЦСКА ситуацията е обърната на 180 градуса. Там такива филми с условия не ги прожектират. Забранени са! “Червените” босове не се съобразяват с нищо и с никого. Просто ти режат главата и толкоз. Без значение дали се казваш Стойчо Младенов, Жозе Моуриньо или си някакъв си треньор.
 
Но докато на "Армията" не знаят дали ще влязат в тройката или ще вземат Купата, но в "Левски" по всичко изглежда, че всички предпоставки за шампионски триумф са налице. Какво ли обаче ще се случи, ако първото място се изплъзне от ръцете на “сините”? За Илиан вече разбрахме какво ще го споходи. Но не той, а този, който обеща, трябва да си тръгне. На секундата, защото на него Сектор “Б” трудно ще му прости. На Илиан, на Борето – да, те са играли в “Левски”, те са побеждавали в “Левски”, те са печелили титли, купи, те са част от историята. И техният брак със “сините” е по любов. А този на Човека с обещанието си е по сметка и заръчан “отгоре”.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ