Легендата на Левски Михаил Вълчев коментира пред „Мач Телеграф“ представянето на „сините“ в Европа до този момент и каза, че шансовете да се влезе в групите на Лигата на конференциите са доста големи. Той заяви, че столичани могат да се преборят и за титлата, след като Лудогорец и ЦСКА демонстрираха колебание на старта на сезона.

Шансовете за влизане в групите

Може да кажем, че след победата в Малта с 1:0, Левски е и с двата крака на плейофите. Очаквам, че Хамрун ще играят по-предпазливо в реванша, защото ако тръгнат да се надиграват със „сините“, ще отворят пространства. Те трябва обаче да мислят и за атаката, защото изостават в резултата. 

Това е предимство за Левски, но мисля, че Мъри ще търси ранното попадение, което да даде нужният комфорт в играта. Реално е Левски да успее да влезе в групите. Вероятно АЕК и Партизан са под нивото на ПАОК. Това не са тези отбори, които бяха преди няколко години. Бих казал, че на 70-80 процента Левски ще влезе в групите на Лигата на конференциите, защото наистина играе добре. 

С общите усилия на ръководителите, треньорите и футболистите трябва да се опита всичко, за да се стигне до пробив в груповата фаза. Публиката ще бъде зад отбора, както винаги. Това ще разреши много въпроси в клуба. По този начин ще има финанси и ще се привличат още добри играчи. 

Срещата с Пирин на „Герена“

Мисля, че Левски ще стигне до убедителна победа след тези добри резултати, които постигна в Европа. Публиката отново ще е зад отбора и феновете ще имат възможност да покажат любовта си към Левски отново. Силно се надявам футболистите да ги зарадват с една хубава победа. Благоевградчани са опасен противник и имат добри футболисти. 

Трябва да се внимава, но за мен „сините“ ще си вземат трите точки със сигурност. Едва ли защитата на Левски ще допусне да се стигне до голови положения пред вратата ни. Очаквам да започнем с висока преса и да реализираме. Мъри ще прецени, но не вярвам да има особено много ротации в състава. Но това е конкуренцията. Ако даде шанс на някои играчи, които имат по-малко игрови минути, ще трябва да го използват и да играят добре. Футболистите сами трябва да се преборят за мястото си на терена. Ако подходим несериозно срещу Пирин, може да страдаме.

Играта на „сините“ в Европа

Станимир Стоилов разполага с много стабилни централни бранители в лицето на Кордоба, Сундберг и Ван дер Каап. Все още не мога да дам крайна оценка на Жереми Петрис, но и той се представя добре. Цунами и Галчев бяха стабилни. Добре играят и двамата вътрешни халфове. Можем да кажем само „браво“ на Георги Миланов и Филип Кръстев. Много се стараят. Уелтън дава острота и тормози много противниковата защита. На Роналдо му трябва още малко време, за да се адаптира. Вкара гол на ПАОК, което подсказва, че има класа. Той също се старае. Бари се бори много дали в атака или в защита, той тича и показва голямо желание. Не на последно място трябва да похвалим и капитана на тима Николай Михайлов. Според мен тактиката на Мъри в мачовете в Европа беше да има сигурност в защита. Всички участваха, когато трябваше да се браним, без значение дали е нападател, халф или крило.

На моменти пресираме съперника дълбоко в тяхната половина. Когато резултата е положителен за „сините“, могат да са по-прибрани играчите и да дебнат за контраатаки. Отборът притежава скорост в предни позиции. Левски изнерви ПАОК с добра игра и това видяхме, че даде резултат. Те си изкараха два червени картона, но това си е техен проблем. Но те не надиграха „сините“ в нито един момент и това ги вбеси. Отборът влезе с висока преса и в Малта.

Представянето на Левски в Малта и преди реванша в София

Аз казах и преди срещата в Малта, че Левски ще успее да си реши всичко още там. Не вярвам Хамрун Спартанс да успее да обърне нещата в София. Все пак момчетата трябва да бъдат внимателни и да не допускат подценяване. Всичко се случва, трябва да се демонстрира отново високо ниво, защото един случаен гол във вратата на Михайлов може да обърка плановете на Мъри. Предполагам, че ако започнем с дълбока преса още в началото, както беше там, това ще даде резултат и ще реализираме един гол, а защо не и два. Ако това се случи, Левски ще играе спокойно и с настроение.

Очаквам „сините“ да спечелят с по-изразителен резултат в София. Интересно е и срещу кой ще се изправим в плейофите, към момента АЕК (Ларнака) има лек превес пред Партизан преди реванша, след като победи с 2:1. Както сподели Станимир Стоилов – една победа сега и отстраняване на малтийския тим ще осигури бюджета за заплати поне до Нова година, феновете също ще помагат, защото отборът върви напред и те ще са зад него навсякъде. Като противник в плейофната фаза предпочитам Ларнака. Мисля, че с тях ще е по-леко и ще ги отстраним по-лесно. Трябва да се отбележи, че Партизан не започна добре сезона. Левски се опитва да се върне там където му е мястото – в Европа. Да си върне имиджа и с добри игри това ще се случи.

За Станимир Стоилов

Станимир Стоилов буквално прави чудеса начело на Левски. Откакто дойде, това е съвсем различен отбор. Тръгваме от финансите, тях ги нямаше почти. Трудно се привличат добри футболисти без пари, а той направи отлична селекция. Може би единствената му грешна стъпка на трансферния пазар беше Анте Блажевич, който не убеди с нищо, че е достоен да носи фланелката на Левски. Не се губят средства за хора, които после ще трябва да ги освобождаваш и да им плащаш неустойки. Вдигна отбора и накара момчетата да играят и за Левски, и за себе си. Изгради добър колектив.

Шансовете за титла?

Въпреки всички проблеми и късата скамейка – Левски може да гони титлата. Това ще се случи, след като играчите се мобилизират и надскочат себе си. ЦСКА и Лудогорец не са на особено високо ниво. Не виждам особено добри игри от тяхна страна. Мъри ще успее да мотивира момчетата. Левски може да се бори да стане шампион. Разградчани винаги започват малко колебливо, но не впечатляват. ЦСКА също не правят особено добро впечатление.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа