Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Бившият топ съдия и настоящ съдийски наблюдател Антон Генов анализира пред БЛИЦ случилото се на Мондиал 2018 и по-специално представянето на реферите:

- Много ли бяха съдийските грешки на Мондиал 2018 и какво ви направи впечатление?
- Впечатление ми направи най-вече системата за видеоарбитраж ВАР. Както предполагах още преди Мондиала, тя не е напълно усъвършенствана и не може на 100 процента да помага на футбола. Целта на системата е да подпомага футбола да бъде максимално обективен и да не ощетява отборите. А видяхте какво се получаваше - имаше ощетени отбори дори и след преглеждането на повторения. Най-пресният пример е на финала Франция - Хърватия. Имаше ситуации, когато съдията Нестор Питана отиваше, гледаше на монитора и въпреки това вземаше грешни решения. През цялото Световно се спираха мачовете заради ВАР, убиваше се темпото. Системата за видео повторения и използването й трябва да се усъвършенства, ясно да се знае кога и при какви ситуации ще се използва. Например, съдиите да се допитват до ВАР само за ситуациите в наказателните полета. 

Очевидно футболът става друг спорт с ВАР. Навремето, когато аз съдийствах, дузпи като тази на Иван Перишич, ни беше забранено да даваме. Да, топката се удари в ръката му, но това не беше дузпа. От такова близко разстояние, когато топката се удря в ръката му, без да има умисъл... По наше време това не беше наказателен удар, и сега не трябваше да се посочва бялата точка. Пролича, че и Нестор Питана не е уверен. Също така на Мондиал 2018 ми направиха впечатление и няколко тънки моменти. Съдиите, които са в малката стаичка, говореха на реферите по връзката им, но те не вземаха под внимание това, което им казваха. Може би на обикновения зрител това не е направило впечатление, но аз го забелязах. 
 

- Франция поведе на финала след автогол на Марио Манджукич, който обаче дойде след несъществуващ фаул, така ли беше? 
- Защо при тази ситуация системата ВАР не се намеси? Ето, заради това казвам, че трябва ясно да се знае кога ще се използва. Наистина от един спорен фаул се стигна до автогола. Франция поведе, след това и спорна дузпа. И какво се оказа - с един удар във вратата на противника вкарваш два гола. 

- Заслужено ли Франция е световен шампион?
- Напълно заслужено, след като моите фаворити Германия и Бразилия отпаднаха. Французите показаха, че колективният дух и комбинацията от звезди, но не мега звезди, е много по-добре отколкото индивидуалисти като Меси за Аржентина, Роналдо за Португалия и Неймар за Бразилия. Колективният дух победи на Мондиал 2018. Хърватите също заслужават адмирации. Изкараха го на мускули, техният балкански дух е за уважение. Много хора казват, че те са моралния победител и не са далеч от истината. Изиграха три мача по 120 минути, два пъти продължаваха след дузпи. Това е изразходване на страшно много енергия, адреналин, но успяваха за по два дни да се възстановяват за следващите двубои. Свалям шапка на хърватите. Исках да победят на финала, за да може нова страна да стане световен шампион, някой, който никога досега не е бил, но ето, че Франция спечели втората си титла.

- Коя е най-фрапиращата съдийска грешка на Мондиал 2018?
- Най-фрапираща не мога да назова, но имаше грешки от съдийско естество. За мен сериозна съдийска грешка беше неотсъдения наказателен удар за Сърбия срещу Швейцария, която повлия на крайния резултат в срещата и на крайното класиране в групата. 
При засадите, отсъждани от асистент - съдиите се забелязваше, че реферите изчакваха помощниците си от тъмната стаичка да кажат дали има засада или не, и тогава маркираха. 

Адмирации за всички отбори, които се държаха изключително коректно и позитивно. През цялото Световно бяха показани само четири червени картона, жълтите също бяха малко, което говори, че феърплеят тържествуваше на терените в Русия. След мачовете съперниците се прегръщаха. Загубилите приемаха и пораженията, демонстрирайки уважение към противника. 

- Може ли да видим прилагането на системата ВАР и в българския футбол? 
- Изключено е системата да влезе у нас. Както казах - още не е усъвършенствана, а и е доста скъпа. Доколкото знам, за да се въведе във вътрешен шампион, струва 1 милион евро. Няма смисъл от ВАР у нас. А и не мисля, че ВАР ще оправи българското съдийство и футбола ни. 

- Готови ли са родните съдии за новия сезон? 
- Първенството започва след няколко дни. Както родните клубове - участници в евротурнирите се представят добре и започнаха с добри резултати, изключвайки Левски, така и съдиите ни се представят успешно в Европа. Имат наряди, убеден съм, че са готови за новия сезон. Желая успех и на всички български отбори на европейската сцена. Пожелавам успех и на Съдийската комисия и на съдиите ни от вътрешния шампионат, защото първенството ни няма да бъде по-лесно от миналото. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ