Метрото в Париж предприе любопитна стъпка, за да отбележи втората световна титла по футбол на Франция. Вчера „петлите“ победиха Хърватия с 4:2 на финала на Мондиал 2018, а днес шест от станциите бяха преименувани в чест на световните шампиони.

Спирката „Шанс-Елизе Клемансо“ беше прекръстена на „Дешан-Елизе Клемансо“, „Виктор Юго“ днес ще се нарича „Виктор Юго Лорис“. Станцията на зала „Берси“ е с името „Берси льо блю“ заради близостта с израза „Мерси льо блю“ (Благодаря на „сините“).

Намиращата се до Триумфалната арка станция „Етоал“ (Звезда) става „On a 2 Étoiles“ (С две звезди). „Нотър Дам де Шанс“ ще носи името „Нотър Дидие Дешан“, а „Аврон“ временно е „Nous Avron Gagné“, което прилича на израза Nous Avons Gagné (Ние спечелихме).

Метрото в парижката столица обаче не е единственото, което преименува временно спирка след края на Мондиал 2018. Станция „Саутгейт“ на лондонската подземна железница в продължение на два дни ще носи името „Гарет Саутгейт“ в чест на селекционера на Англия, който изведе „трите лъва“ до четвъртото място на световното първенство.