ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Диего Марадона е една от атракциите на световното първенство в Русия, макар че неговото време на терена отдавна отмина. Той е неизменно на стадиона за мачовете на Аржентина, а след последния от тях – с Нигерия, бе изведен от трибуните в отчайващо състояние. Легендата даде интервю пред в. „Марка“, в което говори откровено за всичко – както винаги, без да му пука дали някой се сърди или не.

- Не е лесно да си Марадона, Диего...
- Няма нищо, освен това е готино...

- Успя ли да се разходиш някъде из Москва през тези дни? Поне в Кремъл?
- Не, не успях. Има много хора от цял свят и ми е трудно. Но ще кажа, че не се тревожа, че не мога да изляза от хотела. Няма нищо. Аз съм с моите хора, гледам всичките мачове и ходя в залата за фитнес.

- Дори майка ми, която нито се интересува, нито знае нещо за футбола, ме попита във вторник какво е станало с теб в ложата след Аржентина – Нигерия. Диего, някои хора искат да те погребат рано-рано.
- На всички искам да кажа, че имам много яка черупка, за да се оставя да ме убият някакви глупаци. Когато допусках грешки, аз си признавах и се лекувах. Но сега съм добре, перфектно съм. Някои не искат да съм добре. Съжалявам ги. Ще продължа по същия начин напред заради моите деца и моите внуци.

- Приключи първата фаза: кое най-много ти хареса досега?
- Ще отбележа някои неща: Мексико ми хареса, оживи много първите два кръга; виждам един много солиден Уругвай; белгийските звезди се събудиха... Мондиалът започва сега, вече няма време за дебнене и изчакване. Освен това ще изтъкна Аржентина, въпреки че много уважавам Франция. Те са един от кандидатите за титлата. Вратарят, Лорис, никога не греши, нито в националния отбор, нито в своя клуб. Освен това имат Гризман и т. н.

- Може ли тогава да стане мондиалът на Меси?
- Да, разбира се, все още може да стане неговия мондиал. Той едва сега започва. От този момент започват истинските мачове. Както каза Роналдо (бразилският Роналдо – Феномена) в моята програма, вече никой не може да се барикадира, отборите трябва да атакуват. Иначе в най-добрия случай отиват на дузпи. Ако само се браниш, обикновено те побеждават.

- Диего, в твоята кариера има три страни: Аржентина, Италия и Испания. Тъй като Италия я няма, един финал Аржентина – Испания ще ти хареса ли?
- Дано, може да стане, като гледаме пътя пред двата отбора. И дано Аржентина да стигне дотам. Но остава дълъг път. Аз много уважавам Франция, на Испания също няма да й е лесно с Русия. Именно сега всички играчи палят моторите си. Всеки мечтае да спечели мондиал и сега трябва да покажат, че могат.

- Смяташ ли, че в Аржентина играчите се управляват сами, без да броят Сампаоли? Това възможно ли е да стане в една съблекалня?
- Аз смятам, че не е възможно. Ако това стане, по-добре да нямаш въобще треньор. Тогава някой шеф ще избира играчите, ще прави селекцията. Изглежда ми глупост. Да нямаш лидер, който да ти посочва някои неща, не е добре. Макар, че трябва да се разчита и на опитните футболисти, но дори и те се нуждаят от треньор, който да им каже нещо, да им посочи пътя.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Да поговорим за Испания. Как преценяваш Йеро, който пое отбора от Лопетеги?
- Изпратих послание на Фернандо, който за мен беше истински звяр като футболист. Не ми отговори, но го разбирам. Сигурно е ангажиран много с това, което трябва да направи, като започна от нулата. Писах му, че не е важен опитът, а възможностите на всеки. А той ги има. Със сигурност е личност с характер и няма да се остави да го манипулират или използват. Надявам се да мога скоро да го поздравя лично.

- Правилно ли беше решението на президента на испанската федерация Луис Рубиалес да освободи Лопетеги?
- Много правилно. Браво на президента, беше много смел. Направи това, което бих направил и аз като президент, какъвто съм днес – на Динамо (Брест). Аз щях да направя същото. Лопетеги не беше само селекционер на президента на федерацията. Не, той бе треньорът, който представляваше всички испанци. Решението му (да подпише с Реал Мадрид) бе липса на уважение и изборът на Рубиалес бе оправдан. Нито играчите, нито феновете, нито шефовете могат да го обвиняват в нещо, според мен.

- Доскучава ли от играта на Испания – тази тики-така, прекалено много пасове встрани и назад?
- Не, не ми доскучава, но в играта трябва да се вземат решения, което преди го правеха други, като Шави Ернандес, а сега са други играчи. Но владеенето на топката е основното за самочувствието на отбора.

- Имаш набито око за играчите и ми прозвуча странно, че не считаш Серхио Рамос за звезда.
- Ако Серхио Рамос иска, аз ще му се извиня, но няма да променя чисто футболната си преценка: той е голям играч, един голям капитан, може да стане голям лидер, както виждаме в Реал (Мадрид). Но за мен не е звезда! Знаеш добре, че на мен не ми пука изобщо какво ще кажат и казвам свободно какво мисля. Ако Серхио се е обидил, моля го за извинение, но продължавам да мисля така.

- Кой е тогава звездата в сегашната Испания?
- Шави Ернандес беше звезда. А от сегашните... ми е трудно да посоча една. Да, Иниеста е абсолютна звезда. Няма да му е проблем да играе и с фрак, с костюм, с официални обувки. Испания има много добри футболисти, един голям отбор и дано Фернандо Йеро намери правилния път и да забрави за случая Лопетеги.

- Да говорим за имена. Флорентино Перес?
- Флорентино ми изглежда номер едно, най-добрият ръководител, който има в света на футбола в момента, без никакво съмнение. Няма друг като него в този момент. Може Карл-Хайнц Румениге да е много уважаван в Байерн, но той няма силата на Флорентино. Имам много добри отношения с него.

- Кристиано Роналдо?
- Дали Кристиано трябва да остане в Реал Мадрид или не, това трябва да го реши Кристиано, аз в това не се меся. Роналдо има хора около себе си, които знаят как да го съветват възможно най-добре. Дали е звезда или не? Това изглежда смешен въпрос, защото – разбира се, че е звезда! И то от истинските. За мен няма никакви колебания.

- Неймар?
- Неймар също е феномен. Още му липсва това-онова, но е феномен. Ако се възстанови от старата си контузия, можем да видим най-добрия Неймар в Русия. Дали е симулант? Той трябва да е наясно, че днес, ако се мяташ нарочно на земята, това е жълт картон и освен това има видео. Вече получи един картон с Коста Рика. Това би трябвало да промени малко чипа в главата му.

- Диего Симеоне за треньор на Аржентина?
- Аржентина в момента не заслужава да има Диего Симеоне. Селекцията трябва да започне отдолу, да работи с младите. Чоло стигна много високо, за да се връща обратно. Първо националният отбор трябва да работи с младите и Чоло вече премина през този етап. На него не му трябва да изминава отново този път.
Хуан КАСТРО, вестник „Марка“

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ