Два български екипажа - Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S 2000) и Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тим, Пежо 207 S 2000) двадесет минути преди края на шейкдауна между Бели Искър и писта Ястребец записаха равни времена - по 1:56.3 минути за изкачване по класическото трасе на планинско Самоков.

От двамата пилоти само Гьошев е направил две излизания по трасето, като второто му каране е донесло по-доброто постижение. То е изравненото постижение на Илиев.

На трасето обаче се е появил проблем, след като съдиите направили опашка от чакащи за старта автомобили, пише bgnrc. Нито един от искащите да карат по трасето не е бил пускан през старта, преди предишният автомобил да финишира под Ястребец. Третото време в шейкдауна преди официалния край на тестовете е на чешкия пилот Антонин Тлъстак (Шкода Фабия S 2000). Той има най-добро постижение от 1:58.2 минути.

Обратно на очакванията нито един от двамата лидери в европейското първенство - Лука Росети (ФИАТ Гранде Пунто S 2000) и Лука Бети (Пежо 207 S 2000) не влизат в тройката, като времето на европейския шампион за миналата година е над две минути, а това на Бети - 1:59.8 мин.