Експерти предупреждават семейството на Михаел Шумахер, че процесът по събуждането на легендарният пилот от Формула 1 от изкуствена кома, започнал преди седмица, ще бъде стресиращ за всички. 45-годишният германец продължава да е в болница във френския град Гренобъл повече от месец, след като на 29 декември миналата година удари лошо главата си при инцидент със ски.

Съпругата на германеца Корина изкара последните пет седмици до леглото му, а за нея нещата започнаха да изглеждат по-добре, когато миналата седмица лекарите потвърдиха, че започват да събуждат Шумахер от изкуствената кома.

"Събуждането от кома не е както го представят по филмите. Може да бъде продължителен процес, който може да отнеме дни или седмици. За семейството първоначалният страх дали човекът ще оживее ще се замени от страха какво ще е бъдещето му и доколко ще може да се възстанови", коментира Люк Григс пред BBC. Той е говорител на британската благотворителна организация за мозъчни травми Headway.

"Казано по-просто, ефектите от мозъчните травми могат да са разрушителни и продължават цял живот. Може да промени всеки аспект от живота ти - ходенето, говоренето, мисленето и чувстването. Може да промени хората, както и техните способности", допълва експертът.

Парамедикът Марк Смит, чийто син беше в изкуствена кома от миналото лято до Коледа, също изказа мнението си пред BBC.

"За съжаление общественото мнение е, че болният се събужда и само след няколко дни започва с всекидневните си дейности. Не е така. Бавно е, има много въпроси с неясни отговори. Ти само се надяваш, че някой ден ще се върне към нормалния живот", сподели Смит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Състоянието на Михаел Шумахер леко се е подобрило
Лекари проучват състоянието на главния мозък на Шумахер
Махнаха част от черепа на Шумахер
Топлото и Шумахер отказват туристи от зимните курорти