Не съм приключил, тук съм за златния медал. Така Хавиер Ибаниес коментира победата си над японеца Шудай Харада, която му осигури минимум бронзово отличие при 57-килограмовите на Игрите в Париж.

„В последните 2-3 дни гледахме мачове на японеца и направихме най-добрата тактика. Той играе повече с крака, но треньорът успя да изготви стратегия, за да заграждаме и да не му даваме възможност да бяга. Преди 10 години се отказах от бокса, но България ме прие като син, отвори ми вратите, за да се върна на ринга. Сънувах, че печеля златото. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински, на който съм обещал да спечеля златния медал. Вървя крачка по крачка. Знам как играе следващия ми съперник, сега ще почина малко, след това ще гледаме играта му допълнително, за да изготвим стратегията“, каза Ибаниес.

Натурализираният кубинец допълни, че очаква много негови колеги, начело със Светлана Каменова утре, да спечелят още медали за България. „Горд съм, че съм първият медалист за България. Съжалявам много, че Рами не спечели мача за медал по-рано. Радо Росенов също игра много добре, но и той не успя да вземе медал. Надявам се, че този медал ще отвори вратата на останалите ни спортисти да стигнат до отличията", продължи полуфиналистът в категория до 57 кг.

Треньорът Жоел Арате допълни, че стратегията за японеца е сработила по най-добрия начин. „Аз, Вальо (Поптолев) и Александър (Александров) от няколко дни гледаме мачове на японеца, знаем, че бяга много и направихме тактика, която да ни донесе победата. Хавиер трябваше да играе на близка дистанция и да работи много с удари в тялото. Мачът мина по план. Много специално благодаря на Красимир Инински. Съжалявам за Рами и Радо Росенов, много съм доволен от тях. Както и от останалите момчета – Ясен Радев, Ергюнал, Уилиам Чолов и всички, които не са тук. Благодаря на всички треньори и на журналистите, които не спират да ни помагат. Утре играе Светлана и има голям шанс да спечели още един медал. Когато Рами загуби сутринта казах, че дори един войник да е останал, войната не се спира“, коментира Арате.