Четирима българи ще стартират на олимпийските игри в Пекин във вторник. Надпреварата за медали започва за сноубордиста Радослав Янков, който беше знаменосец на родната делегация при откриването на Игрите заедно с Мария Здравкова.

Освен него, за първи път в китайската столица ще гледаме и трима от биатлонистите ни - Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов (в индивидуалния старт на 20 километра).

Илиев и Герджиков трябваше да участват в смесената ни щафета в събота, но тимът ни беше затворен на втори пост и те изобщо не се включиха в надпреварата.

Европейският шампион за младежи Благой Тодев също трябваше да стартира в първата мъжка дисциплина в биатлона, но треньорите са преценили да го запазят за останалите състезания.

20-годишният Тодев спечели европейската титла за младежи на 15 километра индивидуално в Поклюка (Словения) на 19 януари. 

Припомняме, че преди седмица той даде положителен тест за коронавирус на лагера на националния тим в Италия и трябваше да остане под карантина, въпреки че нямаше никакви симптоми.

След серия от отрицателни тестове в последните дни Тодев получи разрешение да пътува за Пекин и вече се присъедини към родната делегация в олимпийското село в Чжанцзякоу.

Програмата на българското участие в Пекин 2022 за вторник (8 февруари):

5:07 - 5:32 часа - Сноуборд: паралелен гигантски слалом (PSG) мъже квалификации - Радослав Янков е с № 22 в 11-а двойка заедно с № 21 Виктор Уайлд (Руски олимпийски комитет), спускането е само за време

6:01 - 6:26 часа - Сноуборд: PGS мъже елиминации - Радослав Янков разменя трасето със съперник съобразно класирането от първото спускане и за осминафиналите се класират 16-те сноубордисти с най-добрите общи времена 

8:48 - 10:00 часа - Сноуборд: PGS мъже директни елиминации - 1/8, 1/4, 1/2-финал и финал - Радослав Янков

10:30 - 12:15 часа - Биатлон: Мъже, 20 км индивидуално със следните стартови номера на българите: 7. Владимир Илиев, 42. Димитър Герджиков, 72. Антон Синапов