Кристиан Василев не скри разочарованието си от пропуснатия шанс за класиране на полуфиналите на олимпийския турнир по гребане в дисциплината скиф. 32-годишният българин остана четвърти в четвъртфиналната си серия и се прости с надеждите си за място сред първите 12.

„Много съм разочарован, но допусках и такова развитие. Усещах още след втората Световна купа, че подготовката ми не вървеше така, както ми се искаше. Нямах скоростите, които ми се искаше по тренировките, които ми трябваха за тук. Защото това е Олимпиада все пак. Надявах се като дойда в Париж, да се отърся от атмосферата, от всичко, каквото е ставало в подготовката, да се мотивирам и просто да ми се получат нещата. Но за съжаление продължиха и тук“, коментира пловдивчанинът.

Василев се движеше четвърти от началото на гонката и така и не успя да навакса по трасето, въпреки усилията, които вложи, като в крайна сметка остана на четири секунди и половина от третото място – последното, което даваше право за продължаване в борбата за отличията.

„Изпуснах ги. Дадох максимума. Просто не можех да карам с тях. Не бях бърз колкото тях. Изплъзнаха ми се лека-полека и в последните 500 метра вече бяха далеч, за да ги настигна. Направих опити по цялата дистанция, просто нямах достатъчно скорост. Просто те бяха по-бързи от мен и състоянието дотук не беше достатъчно добро, за да продължа на полуфинал А/В и да съм в топ 12“, каза българинът.

„Ако бях спестил сили в първите хиляда метра, можеше и да се преборя за тройката, разликата не беше толкова голяма, но аз карах на максимума и пак не успявах да ги настигна. Тя бяха по-напред и ме контролираха добре, не ми дадоха шанс. А в последните метри и силите ми се поизчерпаха и разбрах, че няма да мога“, добави той.

Василев все пак остава мотивиран и ще даде всичко от себе си в предстоящия утре полуфинал C/D в опит да стигне до възможно най-предно класиране.

„Състезанието не е свършило. Имам утре полуфинал и след това финал, но оттук максималното, което мога да направя до края е 13-о място. Извън топ 12 съм. Това изобщо не ме задоволява. Каквото можах днес, направих. Каквото имах – дадох. Не беше изобщо достатъчно. Условията бяха нормални, вятър почти нямаше. Нямам странични фактори. Всичко беше нормално“, каза гребецът.

Той все още не мисли да спира с елитния спорт, като се надява на още един олимпийски шанс в Лос Анджелис след четири години. „Мечтая, искам да стигна и дотам, но вече съм на 32 години. Със сигурност не приключвам кариерата си с тази Олимпиада, но дали ще продължа до следващата, това зависи и от други фактор, които сега не е моментът да коментирам. Ако зависи само от мен, веднага бих казал, но не зависи само от мен“, завърши Василев.