Австриецът Йоханес Щролц дублира постижението на баща си Хуберт от Олимпийските игри в Калгари 1988, след като днес на Игрите в Пекин спечели мъжката алпийска комбинация. 

59-годишният Щролц-старши и Йоханес (на 29 г.) влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали в алпийските ски.

Йоханес бе четвърти след спускането по-рано днес, но в коронната си дисциплина слалом нямаше проблеми и с лекота заличи пасива си от 0.75 секунди спрямо лидера след спускането Александър Оомод Килде. Норвежецът трябваше да се задоволи със среброто днес, като изоставането му от победителя бе 0.59 секунди. За Килде това е втори медал от Пекин 2022 след бронза в супергигантския слалом.

Tрети днес завърши Джеймс Кроуфорд от Канада, който беше втори след сутрешното спускане, но също като Килде нямаше отговор за темпото на шампиона в слалома и загуби една позиция.

Считаният за голям фаворит за златото днес, който в Пьонгчанг 2018 взе среброто - Алекси Пинтюро, направи разочароващо спускане, в което натрупа пасив от 1.12 сек. спрямо Щролц. Французинът започна много агресивно участието си в слалома, но в средата на трасето допусна грешка и дори не успя да завърши.

Баща и син Щролц:

Снимки Profimedia.bg: