Първите български спортисти вече пристигнаха при невероятни мерки за сигурност в Китай, където от 4 февруари започват XXIV зимни олимпийски игри.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Националите по биатлон Владимир Илиев, Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова и Лора Христова, заедно с двамата треньори Александър Касперович и Виталий Норицин, както и трима ваксмайстори - Александър Младенов, Красимир Стоилков и Борислав Петров, акостираха в олимпийското село в Чжанцзякоу точно в деня на откриването му. Групата ни пътува близо 20 часа, преди да се настани в селото, след като излетя в сряда следобед от летището в Милано.

Ексклузивно за "Монитор" от тима ни разкриха подробности около пътуването, както и строгите мерки, които са взели домакините, за да предпазят участниците от зарзяване с COVID-19.

"В самолета ни обслужваха стюардеси в скафандри, които имаха табелки, но вместо имената им на тях имаше само номера. Дадоха ни един пакет с храна и две бутилки вода от 380 мл за 10-часовия полет. Когато кацнахме в Пекин, първо трябваше да отидем на машинки, за да си изкараме пореден код, без който не можем да направим нищо. На тях си сканирахме паспортите, след което апаратът ни пусна въпроси - на всеки различни и чак след като отговорим, ни дава нужния оранжев код. След това отидохме да ни направят тест за коронавирус.

Оказа се, че през цялото време, откакто сме слезли от самолета, са ни следили термокамери, защото на един компютър ни показаха всяка наша стъпка.

След теста минаваме на паспортен контрол и валидиране на акредитациите. Всички хора, които срещнахме на летището бяха в скафандри", разкриха от биатлона.

Ваксмайсторите пък не успели да валидират акредитациите си, тъй като се оказало, че са заявени за технически персонал и в ски бягането, но по изискване на домакините не било възможно да ходят до другото олимпийско село, въпреки че било наблизо. Така те получили нови акредитации, преди да влязат в олимпийското село с указания, че могат да са само на пистата за биатлон.

След всички проверки на летището нашите били упътени към мястото, от където да си вземат багажа, а там пък ги насочили към номера на рейса, който трябва да вземат за тяхното олимпийско село. За да стигнат до него обаче на няколко пъти трябвало да маркират оранжевите си кодове, минавайки през различни зали.
 

В автобуса пък бил натоварен само личният им багаж, а екипировката била превозена с отделни камиончета. Биатлонистите ни обаче не извадили късмет с автобуса, след като им се паднал доста стар и вътре било ту много топло, когато работело парното, ту студено, когато шофьорът го изключвал, защото духало много силно.

"В автобуса шофьорът на няколко пъти ни попита дали всичко сме за Чжанцзякоу. Използваше преводач за целта. Кабината му беше оградена с дебело стъкло плексиглас и едва го чувахме какво говори. Всеки автобус беше с полицейски кордон. Като излязохме от летището, рейсът беше проверен с няколко устройства отвън и беше дезинфекциран. Когато стигнахме до магистралата пък, човек от организаторите изтича директно на платната и започна да спира колите с ръце, без палка или сигнализатори, за да мине нашият кордон.


Успя да спре първите две ленти, а с най-лявата му беше малко по-трудно, но успя. Като излязохме от Пекин, на магистралата почти през цялото време бяхме само ние. На няколко места имаше пунктове с тоалетни, направени специално, за да спират олимпийските рейсове. И там всички бяха в скафандри, а преди тръгване стриктно ни проверяваха всеки път", разказаха още биатлонистите.

Накрая, малко преди олимпийското село в Чжанцзякоу пък за малко да се загубят, след като полицейската кола, която ги водела, се оттеглила и шофьорът не знаел от къде трябва да мине за главния вход. Апартаментите на нашите се водят на втора линия, но са точно до площада, където са позиционирани магазини, банка и други сгради и където най-вероятно ще се провеждат церемониите по награждването след всеки състезателен ден. Тези от тима ни, които са били и на олимпиадата в Пьонгчанг пък споделят, че стаите са доста по-добри от тези в Корея.

Освен това организаторите са се погрижили за всичко необходимо за хигиената на спортисти и гости, като на всеки креват са намерили сакче или раничка с тоалетни принадлежности, перилен препарат, кремове и т.н.

Първото, което българите направили, след като се настанили по стаите си, пък било да отидат в ресторанта след оскъдната храна в самолета. Там храната била в изобилие, като можело да избират от различни видове кухня - азиатска, европейска, вериги за бързо хранене и още много, но трябвало да седят всеки в отделна кутийка, за да спазват необходимата дистанция.

И там целият персонал бил облечен в бели скафандри.

Въпреки строгите мерки за сигурност, които прилагат, обаче вчера китайските власти обявиха нови 23 случая на заразяване с коронавирус сред хората, пристигнали на зимните олимпийски игри в Пекин. От 351 пристигнали, 15 са дали положителни проби, но в това число няма спортисти или членове на делегации. Другите 8 заразени обаче са от вече намиращи се в балона хора, свързани с олимпиадата, като сред тях има двама представители на спортни федерации.