Канада спечели с 4:2 дербито със САЩ в последния кръг на груповата фаза на олимпийския турнир по хокей на лед при жените.

Двата отбора, които са властелините в женския вариант на хокея и играха един срещу друг както на финала на последното световно първенство, така и на предишните Олимпийски игри в Пьончан, изиграха здрав мач.

Канадките вкараха първи в 15-ата минута на първата третина, когато Бриана Дженър реализира при числено превъзходство за тима.

Вторият период на двубоя бе изключително интересен, като той започна по-добре за олимпийските шампионки от САЩ. Те изравниха чрез Даниел Камеранези в десетата минута, а две по-късно Александра Карпентът вкара втори гол за американките със страхотен удар от бекхенд.

Преднината на САЩ обаче се задържа точно 24 секунди, тъй като в ответната атака Дженър изравни с втория си гол в срещата.

Джейми Лий Ратрей добави трети гол за Канада в 15-ата минута на втория период, а "кленовите листа" покачиха на 4:2 след още три минути. Точна бе Мари-Филип Пулен, която се разписа от наказателен удар, като в този момент канадките бяха с човек по-малко на леда.

Канада завърши груповата фаза с максималните 12 точки и голова разлика 33:5. Н четвъртфиналите тимът ще играе с един измежду Швеция, Дания и Китай.

Американките остават втори в група "А" с 9 точки и голова разлика 20:6, като следващият им съперник ще бъде един измежду Чехия или Япония.