Китай записа историческата си първа олимпийска победа по хокей на лед. Това стана факт след успеха с 3:1 над Дания в Група „В“ на турнира при жените на Пекин 2022.

Два гола за победата реализира натурализираната Лин Кики. Родената в Канада с името Лиа Лъм хокеистка изравни за 1:1 през втората третина, а 32 секунди преди края на мача се разписа на празна врата.

В 19:10 минута на третата част гол реализира и натурализираната американка Лин Ни (рождено ѝ име е Рейчъл Лейнс). Малене Франдсен даде аванс на Дания в средата на първата третина, но след това тимът ѝ допусна обрат.

Победата на Китай се приема за изненадваща, тъй като в последните месеци на 2021 г. Международната федерация по хокей на лед (IIHF) проведе сериозни дискусии дали да допусне участието на мъжкия и женския отбори на Китай до участие, тъй като се очакваше те да се превърнат в боксови круши на турнира в Пекин, а от това ще нанесе удар по имиджа на спорта.

Китай вчера загуби първия си мач на женския олимпийски хокеен турнир, след като отстъпи с 1:3 на Чехия. Първите три отбора от Група „В“, където са още Япония и Швеция, ще се класират за четвъртфиналите.

В мач от Група „А“ Русия записа победа с 5:2 над Швейцария. Полина Болгарева вкара хеттрик за успеха. Анна Шибанова и Екатерина Добродеева също се разписаха. Алина Мюлер се отличи с гол и асистенция за швейцарците, а другото попадение беше дело на Лара Щалдер. Интересното е, че независимо от резултатите всички отбори от групата ще се класират за четвъртфиналите.