Спортният министър на Украйна Вадим Гутсайт призова 45-те спортисти на страната да избягват руснаци на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин. Напрежението расте поради опасения, че Русия може да нахлуе в бившата съветска република.

Киев и Москва са в обтегнати отношения, откакто Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистки бунт в източна Украйна през 2014 година, а напрежението достигна връхната си точка, след като западните правителства обвиниха руските власти, че е изпратила над 100 000 войници на границата на Украйна през последните месеци.

Украинският спортен министър Вадим Гутсайт заяви, че атлети и треньори са били инструктирани да избягват Руската олимпийска делегация. На тях им било казано да „избягват срещи с руски спортисти и да не се снимат с тях“, каза той за онлайн изданието Tribuna.com. „Войната продължава вече осем години, сега проблемът е на границата. Много важно е нашите атлети наистина да контролират емоциите си в подобни ситуации“, добави Гутсайт.

"Разбирам, че от много години има приятелства между атлети, които тренират заедно. Но…това е страната, с която водим война“, заяви спортният министър, добавяйки, че всички „са се съгласили и изслушали“ посланието след срещата.

Кметът на Киев Виталий Кличко, бивш световен шампион по бокс в тежка категория, вече обеща да „защити“ града, ако предупрежденията за потенциално руско нахлуване се сбъднат. Западните съюзници на Украйна предупредиха, че ще наложат солени глоби, ако Русия атакува Украйна, въпреки че Кремъл отхвърли възможността това да се случи.