Олимпийският шампион по хокей на лед Русия започна с трудна победа участието си в Пекин 2022. „Сборная“ се наложи с 1:0 над Швейцария в мач от група „В“.

Руснаците са основният фаворит за титлата в турнира, докато според редица специалисти швейцарците са претендент за медал. Единственото попадение в мача падна само три секунди преди края на първата третина.

Голмайстор стана нападателят на ЦСКА (Москва) Антон Слепишев, а с асистенция се отличи Кирил Семьонов. Стражът на „сборная“ Иван Федотов, играч на „московските армейци“, отрази всичките 33 удара към вратата си.

Три минути преди края на мача Швейцария беше близо до изравняване на резултата. Федотов отрази първия удар на Фабрис Херцог, а при добавката на нападателя на Давос шайбата се отби в гредата.

35-годишният швейцарски вратар Рето Бера от Фрибург-Готерон, но с шестгодишен опит в НХЛ, направи 29 спасявания. Това означава, чe е отразил 96,67% от ударите на руснаците.

В група „В“ са още Чехия и Дания, които по-късно днес ще играят един срещу друг. Победителите от трите групи и най-добрият втори се класират директно за четвъртфиналите. Всички други отбори ще играят на осминафинали за определяне на останалите четвъртфиналисти.