Олимпийският вицешампион Германия записа минимална победа над домакина Китай с 3:2 (2:0, 1:1, 0:1) в мач от група „А“ на олимпийския хокеен турнир в Пекин. Немците поведоха с 3:0 и явно помислиха, че китайците са се предали, но до края на мача азиатският тим успя да върне две попадения и да завърже интригата в последните 10 минути.

Доминик Кахун, играещ за швейцарския Берн, се отличи с гол и асистенция за успеха на Германия. Корбиниан Холцер от Адлер Манхайм и Марсел Бранд от Щаубинг Тайгърс също се разписаха. Вратарят Матиас Нидербергер от Айсберен (Берлин) направи 14 спасявания (87,5%).

Родените в Канада Спенсър Фу и Тайлър Уонг, но състезаващи се като Джианг Фу и Тайле Уанг, вкараха за Китай. Техният съотборник в Кунлун Ред Стар Джиеруими Шимиси, роден в САЩ като Джереми Смит, отрази 35 удара (92,11%).

Германия е на трето място в класирането на групата с 3 точки, колкото има и Канада. САЩ е на първа позиция с 6 точки, а Китай е четвърти без спечелен актив. Утре американците играят с Германия, а „кленовите листа“ се изправят срещу китайците.

Женският отбор на Финландия се класира за полуфиналите, след като разби Япония със 7:1. Петра Ниеминен блесна с хеттрик и две асистенции. Сусана Тапани и Мишел Карвинен добавиха по едно попадение и две голови подавания. Вииви Вайника и Сани Хакала също вкараха. Нели Лайтинен направи три асистенции. Акане Шига се разписа за Япония.