Българската скиорка Ева Вукадинова трябваше да направи втори старт в първия манш от слалома на Олимпийските игри в Пекин. Причината за това е груба грешка на организаторите, които след преразглеждане на ситуацията ѝ позволиха да стартира за втори път.

Първият опит на 20-годишната Вукадинова, която вървеше доста добре, приключи в средата на трасето заради близостта на едно от официалните лица, както и метален елемент, който се намираше по траекторията на спускането ѝ.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

При вида на "ключа" за затваряне на врата в слалома (вижда се на водещата снимка), който може да доведе до сериозни последствия при удар в него, българката излезе от пистата. Грешката на организаторите не позволи на Ева Вукадинова да стигне до финала.

Последва контестация от нашия отбор, която беше уважена. Така родната скиорка все пак получи възможност да се спусне отново със стартов номер 87. Тя даде 49-о време при втория си опит и спря хронометрите на 1:00,71 минути. Времето ѝ беше с около две секунди по-слабо от темпото, което имаше при първото минаване по пистата.

По правило, състезателите с по-задни стартови номера се спускат през по-малък интервал от време. Затова и реакцията за поправка на нередности по пистата от официалните лица трябва да е много бърза. За нещастие, именно такова външно обстоятелство, независещо от Ева Вукадинова, ѝ попречи да запише по-добър резултат в слалома. Както е известно, тя се състезава с шина на ръката заради контузия.

Най-добро време в първия манш даде германката Лена Дюр, която мина по трасето за 51,17 секунди. Времето ѝ беше само с 0,03 секунди по-добро от това на швейцарката Мишел Гезен. Трета се нареди олимпийската шампионка от слалома в Пекин Сара Хектор от Швеция, която има пасив от 0,12 секунди зад Дюр.

Една от големите фаворитки за олимпийски медал в китайската столица – Микаела Шифрин (САЩ), се провали във второ поредно състезание. В понеделник тя отпадна още в първия манш на гигантския слалом и не успя да защити титлата си от Пьонгчанг 2018, а сега отпадна и в слалома. Вторият манш започва в 7:45 часа.

"Докато карах, имаше човек до трасето, което доста ме разконцентрира. Жалко, защото първият ми опит беше много по-сполучлив от втория. Опитах се да дам най-доброто от себе си. Доста ми подейства физически това, че трябваше да карам пак. Трябваше да сляза до финала, веднага да се кача отново до старта и да с пусна отново. Беше много тежко", коментира Вукадинова.

снимки: Profimedia.bg