Русия се класира за четвъртфиналите на олимпийския хокеен турнир при мъжете в Пекин. „Сборная“, която защитава златните си медали от Пьонгчанг 2018, се наложи с 2:0 над Швейцария в мач от група „В“. Точни за успеха бяха Павел Карнаухов и Кирил Семьонов, който се разписа на празна врата.

В другия мач от групата Чехия победи Швейцария с 2:1 след дузпи и по този начин гарантира на руснаците първото място в потока и съответно директно класиране на четвъртфиналите. Иржи Смейкал даде аванс на чехите само 4:33 минути след началото на мача, но четири минути по-късно Гаетан Хаас изравни за „кръстоносците“. До края на редовното време и през продължението нов гол не падна и се стигна до дузпи, където Давид Крейчи единствен успя да се разпише.

Така руските хокеисти са на първо място в групата с актив от 6 точки, докато втори са датчаните с 3 т. Чехия е на трета с 2 т., а швейцарците са последни само с една точка. Утре „сборная“ играе с Чехия, а Дания среща Швейцария.

В мач от група „С“ Швеция записа убедителен успех с 4:1 над Швейцария. Йоаким Нордстрьом, Лукас Валмарк, Макс Фриберг и Карл Клингберг (на празна врата) бяха точни за „тре крунур“. 17-годишният Юрай Слафковски вкара единствения гол за Словакия, което е неговото трето попадения на олимпийските игри.

Това беше втора победа за шведите на олимпийския хокеен турнир и те оглавяват класирането на групата 6 точки. Словаците са последни с две загуби. Първите отбори във всяка от трите групи и най-добрият втори се класират директно за четвъртфиналите. Всички останали тимове ще играят осминафинални плейофи.

САЩ стана първият полуфиналист при фените, след като победи Чехия с 4:1. Хилари Найт и Кендал Койн Шофилд завършиха с по един гол и една асистенция за успеха. Савана Хармън също беше точна. Михаела Пейзлова вкара единственото попадение за чехкините. На полуфиналите американците ще се изправят срещу победителя от мача между Финландия и Япония.