Швейцарката Корин Сутер спечели олимпийското злато в спускането в алпийския център в Янцин. Тя развали празника на италианките, които бяха окупирали призовата тройка преди тя да полети по трасето.

Сутер, която е действащата световна шампионка от Кортина д'Ампецо 2021, финишира с 1:31,87 минути по писта "Скалата". За 27-годишната швейцарка това е първи медал от олимпийски игри.

Втора само на 0,16 секунди остана златната медалистка в дисциплината от Пьонгчанг 2018 София Годжа. Трета на 0,57 секунди от победителката завърши друга италианка - Надя Делаго. 

С победата си Сутер затвърди доминацията на страната си в скоростните дисциплини на Олимпадата в Пекин. Швейцарците спечелиха три от възможните четири златни медала в спусканията и супергигантските слаломи при мъжете и жените. Единствен австриецът Матиас Майер спечели мъжкото Супер-Джи, докато Беат Фойц бе над всички в спускането при мъжете, а Лара Гут-Бехрами триумфира в женското Супер-Джи. Днес Гут-Бехрами остана едва 16-а с пасив от 2,16 секунди спрямо Сутер.

Голямата звезда Микаела Шифрин стартира и днес, но завърши чак на 18-ото място с изоставане от 2,49 секунди от победителката. За американката последен шанс да спечели медал от Олимпиадата в Пекин остава алпийската комбинация на 17 февруари. 

Снимки: Profimedia.bg