Зимните олимпийски игри в Пекин ще започнат със скандал и бойкот. Индийските спортисти няма да се появяват на церемонията по откриването, която ще започне днес от 14:00 часа българско време. Причината за това решение на втората по население държава в света е един от участниците в щафетата с олимпийския огън, заради което в Делхи съзряха огромна провокация от китайска страна.

„Много е жалко, че Китай реши да политизира такова събитие като откриването на олимпийските игри“, обяви Ариндам Багчи – говорител на индийското министерство на външните работи.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Всичко тръгва от в контролирания от китайското правителство в. „Глобал Таймс“, където е посочено, че факелът с олимпийския огън ще бъде носен от военен командир, известен с участието си в смъртоносните сблъсъци с индийските гранични войски през 2020 г.

Тогава боевете избухнаха за оспорвания между двете държави район в източен Ладах. Китайската армия уби 20 индийски войници, а от своя страна даде четири жертви.

Ариндам Багчи допълни, че освен спортистите от страната, на церемонията по откриването няма да присъства и официална делегация от посолството на Индия в Пекин.

Както е известно, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада обявиха дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин. Причината за това им решение са нарушенията на човешките права в редица региони на Китай.