Словакия сътвори поредната изненада на олимпийския хокеен турнир в Пекин, след като елиминира един от фаворитите за медалите САЩ. Както е известно, вчера Швейцария отстрани Чехия на осминафиналите. Словаците се наложиха над американците с 3:2 след дузпи на четвъртфиналите. Тимът на канадския специалист Крейг Рамзи стигна до продължение и дузпи, след като изравни за 2:2 само 44 секунди преди финалната сирена.

17-годишният нападател на европейския тим Юрай Слафковски вкара петия си гол на олимпийските игри, след като откри резултата в средата на първата третина. Само 46 секунди преди нейното изтичане Ник Амбруцезе изравни за САЩ. Американците поведоха с попадение на Сам Хенджис през втората част, но капитанът на Словакия Марек Хривик се разписа за 2:2 в самия край на мача и прати срещата в продължение.

В петте минути допълнително време нов гол не падна и се стигна до дузпи. Там единствен Петер Чехларик беше точен, а вратарят Патрик Рибар спаси и петте американски изпълнения. В редовното време и продължението той отрази общо 33 удара. Американският страж Строс Ман завърши с 34 спасявания.

Отпадането на САЩ, който спечели своята група, в която записа три победи, включително и над Канада, означава, че „янките“ ще останат без медал в мъжкия хокей на трета поредна олимпиада. За последно те завършиха на почетната стълбичка във Ванкувър през 2010 г., когато на финала отстъпиха на „кленовите листа“.