Германският олимпийски комитет днес обяви двамата знаменосци на националната делегация за утрешното откриване на Зимните олимпийски игри в Пекин. Немският трикольор ще бъде развят от бобслейистът Франческо Фридрих и кънкьорката Клаудиа Пехщайн.

31-годишният Фридрих е много голямо име в бобслея. Не само е двукратен олимпийски шампион от Пьонгчанг 2018, но има 13 световни и седем европейски титли.

Клаудиа Пехщайн обаче заслужава отделно внимание. Германката ще навърши 50 години на 22 февруари, което само два дни след церемонията по закриване най-голямото зимно спортно събитие за 2022 г. Това ще бъде нейното осмо участие на Зимни олимпийски игри.

Така Пехщайн ще се нареди до японския ски-скачач Нориаки Касай, който също е участвал рекордните осем пъти на Зимна Олимпиада.

На 49-години германката ще стане и най-възрастната спортистка, състезавала се на Зимни олимпийски игри. Пехщайн ще счупи рекорда на състезателката по спускане с шейни Ан Абърнати от Американските вирджински острови, която в Солт Лейк Сити през 2002 г. е на 48 години и 307 дни. Абърнати, известна като Баба Шейна, беше и в Торино 2006, но се контузи по време на тренировка и не участва в състезателното спускане в улея.

Winbet - победата е емоция! (18+)

През декември Пехщайн се класира за Пекин 2022, след като покри норматив по време на състезание от Световната купа в Калгари. Тя завърши на 11-о място в масовия старт и това я изкачи на 17-а позиция в Световната купа. На масовия старт на олимпийските игри ще участват 24 кънкьорки. Германската ветеранка ще има подкрепа в състезанието, тъй като нейната берлинска съгражданка Мишел Уриг също ще участва.

„Когато разбрах, че се класирам за осмата си Олимпиадата, исках да прегърна целия свят. Пекин 2022 ще бъде черешката на тортата в моята кариера. Това ще бъде специален момент, тъй като ще бъде точно 30 години след олимпийския ми дебют“, призна 49-годишната кънкьорка.

Клаудиа Пехщайн е вероятно последният ветеран от комунистическата епоха, който все още се състезава активно. Нейното първо участие на Зимни олимпийски игри е през 1992 г. в Албервил, когато е на 19 години и се състезава за обединения германски отбор. Преди обединението на ГДР и Западна Германия на 3 октомври 1990 г. тя е част от източногерманския тим.

Първите си олимпийски медали сержантът от националната полиция печели през 1994 г. в Лилехамер, когато взима бронз но 3000 метра и злато на 5000 метра. След това участва на Нагано`98, Солт Лейк Сити 2002, Торино 2006, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018. Общо има пет златни, два сребърни и два бронзови медала от олимпийски игри.

Не успява да се състезава на олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г., тъй като на световното първенство през 2009 г. в пробата ѝ са открити сериозни доказателства за употреба на кръвен допинг. Пехщайн отрича да е нарушила правилата, но получава двегодишно наказание. То е потвърдено от Спортния арбитражен съд.

През 2011 г., само дни след изтичането на санкцията, тя се класира за световното първенство в Инцел (Германия), където печели два бронзови медала. Опитва да се спечели квота в колоезденето за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., но не успява.

Дългогодишният опит е научил Клаудиа Пехщайн да не прави краткосрочни планове. При нея всичко е формирано на олимпийски цикли. Тя добре съзнава, че няма шанс за спечелване на нов медал в Пекин, където ще застане на старт заедно с още 23 конкурентки, които ще имат за цел да завършат възможно най-напред след общо 16 обиколки по 400 метра. Очаква се да бъде сериозно блъскане, но ветеранката признава, че продължава да залага на каляването, придобито в суровите условия на комунистическия режим в ГДР.

„Не мисля и не планувам нищо по дни, седмици и месеци. Мисля единствено в четиригодишни срокове. Участвала съм на много състезания и шампионати през кариерата си, но Олимпийските игри са нещо много специално. Пекин 2022 ще бъде най-големият подарък за 50-годишния им юбилея“, твърди Клаудиа Пехщайн, която ще изпълни най-голямата си мечта – да развее германското знаме на откриването на Олимпиадата.