33-годишната Терезе Йохауг спечели второ олимпийско злато от Пекин 2022. След титлата в скиатлона, днес норвежката триумфира по драматичен начин в дисциплината 10 километра класически стил.

Йохауг изоставаше по средата на трасето от Керту Нисканен от Финландия. Във вторите 5 км норвежката беше изключително бърза и успя да заличи пасива си.

Йохауг измина дистанцията за 28:06.03 минути. Малко по-късно финалната линия пресече и Керту Нисканен. Финландката беше основната заплаха за Терезе, но в крайна сметка изостана от шампионката само с 0,4 секунди, което й отреди среброто.

Финландката Криста Пармакоски стигна до бронзовото отличие, след като изостана на 31,5 секунди от Йохауг. 

Водачката в Световната купа Наталия Непряева от Руския олимпийски комитет остана едва четвърта, след като само 0,1 секунди я раздели от медалите.

За шампионката Терезе Йохауг това е втора Олимпиада с титли, след като във Ванкувър през 2010 г. завоюва златен медал с щафетата. В Сочи 2014 норвежката не успя да се качи на олимпийския връх - взе бронз и сребро, след което пропуска Игрите в Пьонгчанг преди 4 години заради употреба на допинг. 

Снимки Profimedia.bg: