Министърът на спорта Красен Кралев коментира скандалите в щангите. Преди няколко дни официално стана ясно, че България е спряна от участие на Олимпиадата догодина заради заловените 11 състезатели с допинг. Нашите участваха на Световното в Хюстън, но пратиха неподготвени пет момчета, две от които дори не вдигаха заради контузии. На прибиране в София шефът на щангите Неделчо Колев каза, че Кралев е бил подведен за ситуацията в щангите и продължи да нахалства обяснявайки, че ще обжалваме наказанието.

"Чувствам се разочарован, не толкова подведен. Там все има някой неразбрал, все се появява нещо ново. Без участието на Световното първенство тези условни три квоти, които имахме, щяхме да си ги задържим. И без седемте точки, които взехме, пак щяхме да имаме три квоти. Това, което лично чух от господин Аян, то е написано в правилника - няма никакъв шанс България да участва на Олимпиадата. Не разбирам защо продължава да се засяга тази тема. Сякаш някой искаше да оправдае екскурзията си до САЩ. Можеше да се отиде с един състезател. Научихме, че част от момчетата, които заминаха, са били контузени и не са вдигали преди това. Това не е сериозно отношение на ръководителите на федерацията", заяви Красен Кралев пред медиите.

"В правилника пише изрично - страна със заловени над 9 души не се допуска до участие на Олимпиада. Това е било ясно още през пролетта, когато нашите са хванати с този препарат. Не разбирам защо 9 месеца се говорят безмислени неща в медиите, хвърлят се тези, които не са сериозни", допълни министърът.

"Моята информация е, че федерацията обжалва размера на глобата - 500 хиляди долара, но тя не влияе върху санкцията за неучастие на олимпийските игри. Това са две различни неща", каза още Кралев.

"Вие смятате ли, че трябва да се финансира федерацията при това положение. Аз ги подкрепях, направихме и невъзможното наказанията да бъдат намалени. Ходихме на срещи с господин Аян, виждате какъв е резултатът. Не трябваше да карат контузени момчета на Световното. В момента те не могат да вдигат на нито едно състезание от тук нататък. Не им спряхме финансирането преди Световното, направихме добрината да подкрепим едно такова участие. Ако бяха пратили здрави състезатели, може би щеше да бъде друго.

62 хиляди лева струваше ходенето до Хюстън. Никой не иска да закрива щангите, но те сами се закриват. Ако продължим да инвестираме в този спорт, ще бъде директно в клубовете. Разглеждаме тази опция. Федерцията докато не плати глобата, няма да има международна дейност, няма да има състезания. Тези скандали и безумия, които продължават в последните 40 години, трябва да бъдат спрени", завърши Красен Кралев./БЛИЦ