Скандалът с положителните допингпроби в българските щанги продължава и едва ли скоро ще приключи. От тук нататък се очакват много любопитни разкрития, но първото вече е факт. Агенция БЛИЦ разполага с две снимки, на които ясно се вижда разлика между двете разсипани вещества. (Снимка 1) е изпратена от националния селекционер на отбора по вдигане на тежести Иван Иванов до шефа на фирмата доставчик на препарати за отбора Марио Маринов. Същата тази субстанция от снимка 1 е изпратена в родната лаборатория за изследване. От федерацията по щанги твърдят, че препаратът "Трибулус" (или бабини зъби, както още е наричана билката) е замърсен със станозолол, с който изгърмяха нашите щангисти.

(Снимка 2) показва субстанцията от произволна капсула от абсолютно същата партида (може да бъде доказано) на "Трибулус", която е доставена на националния отбор.

"Всеки може да види с просто око, че има съществена разлика. Забележете белите малки точици - това е аргинин алфа-клетоглутерат, и на двете снимки. На първата те са сякаш извадени от продукта, а на втората снимка се вижда ясно как са хомогенизирани с останалата част от продукта", заяви Марио Маринов пред БЛИЦ.

Лабораторните изследвания ще покажат дали това бяло вещество е добавяно външно. Ще бъдат изпратени пратки до лабораторията в Кьолн и най-вероятно Атина за най-пълни изследвания и резултати. Те ще покажат какво е веществото от снимка 1, по какъв начин е попаднало в капсулата и какво е съдържанието на препарата "Трибулус", който от федерацията смятат, че е замърсен.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

(Снимка 1, която е изпратена от Иван Иванов до фирмата доставчик)


image1.jpg

(Снимка 2 с "Трибулус")

image2.jpg