Президентът на Българска федерация щанги Неделчо Колев заяви, че има категорични доказателства, че отговорността за допинг случая от преди месец е извън федерацията и националния отбор. "За първи път ние имаме истината само месец след инцидента и тя насочва разследването извън щангистите, треньора и федерацията" каза Колев на пресконференция днес.

Твърдението е след като втора независима проверка, този път в допинг лабораторията в Кьолн, потвърди, че хранителната добавка "трайбест" е замърсена с анаболния стероид станозолол. Седмица по-рано същото установи Агенцията по безопасност на храните след тест в Хамбург, след което забрани продажбата на препарата. Адвокатът на федерацията Борис Колев заяви, че централата възнамерява да се възползва от възможността за споразумение с Международната федерация, съобразено с новия антидопингов Кодекс на УАДА, в който вече има опции за "порицание", "забележка" и "няколкомесечно наказание".

Ръководството на централата благодари на спортното Министерство и БОК за експедитивните и конкретни действия, довели до разплитане на случая. Според Неделчо Колев, сега предстои не по-леката битка да се сведат до минимум неприятните последици за българските щанги въз основа на резултатите от проверките. Предстоят срещи с ръководството на Международната федерация (IWF), както и използване на всички контакти и лобита, за да може да се избегнат или намалят евентуалните наказания за състезателите и треньорите. Шефовете на родната централа смятат, че при новопоявилите се факти, липсва основание и за налагане на глоба. Те са получили уверения от ръководни фактори в спортното и олимпийско движение, че се прави всичко възможно да не пострадат без вина състезателите и треньорите.

Колев призова медиите да помогнат с каквото могат за позитивното развитие на казуса и в международен мащаб, за да може неприятните последици за българските щанги да се сведат до минимум.