Тежките удари срещу Русия и Беларус след военната инвазия в Украйна не спират и спортистите на двете страни в леката атлетика, волейбола и ските са лишени от участия във всякакви международни надпревари.

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) лиши всички спортисти на двете страни от право на участие в предстоящите състезания, в това число световните първенства в зала и на открито през 2022 година, съобщи ДПА.

Управата на ИААФ също така ще разгледа през следващата седмица и въпроса за замразяването на членството на националната федерация на Беларус.

Руската лекоатлетическа федерация е отстранена от 2015 година заради допинг-нарушения, но някои руски състезатели получаваха възможност на участие в международни прояви със статут на неутрални спортисти. В настоящия момент на всички руснаци, които можеха да се състезават досега, това право е отнето "за обозримото бъдеще".     

"Светът е ужасен от стореното от Русия, подпомогната и подкрепена от Беларус", коментира президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу, който добави, че към правителствените и икономически санкции трябва да се прибавят и спортни, за да се подпомогнат усилията за прекратяването на войната и възстановяването на мира.

"Не можем и не трябва да подминаваме нито една възможност за това", подчерта Коу.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Международната федерация по волейбол (ФИВБ) също отстрани от международните турнири всички клубове от Русия и Беларус, националните отбори и тимовете по плажен волейбол на тези страни.

По-рано днес Русия беше лишена от правото да бъде домакин на Световното първенство за мъже в края на лятото на 2022 година.

"Административният съвет потвърди, че всички руски и беларуски на отбори, клубове, официални лица, както и състезатели по плажен и снежен волейбол нямат право да участват във всички международни и континентални състезания до следващо нареждане", се казва в изявлението.

В понеделник Международният олимпийски комитет препоръча на спортните федерации да отстранят руските и беларуски спортисти от участие във всички турнири.

Съветът на Световната федерация по ски се вслуша в препоръката на МОК и с решение от днес всички скиори от тези две държави нямат право на участие в Световната купа, Европейската купа и Купата на ФИС, както и всички други официални професионални нива.

Засега решението е със срок до края на сезон 2021/22, а от ФИС призоваха националните ски асоциации да помогнат на руснаците и беларусите да се приберат по домовете си. Също така от ФИС напомнят, че помагат на всички украински скиори.

Най-добрият руснак в Световната купа по ски алпийски дисциплини е Александър Хорошилов, който е специалист в слалома и е 25-и в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината с 82 точки, точно зад българина Алберт Попов, който е 24-и с 97 пункта. Хорошилов няма шанс да заслужи участие във Финалите на Световната купа по ски, където се класират скиорите в топ 25 на всяка дисциплина, а това дава възможност на Попов да участва в заключителното състезание за сезона.