Клубовете от новосформираната Европейската Суперлига имат добри шансове да спечелят всяка съдебна битка с УЕФА, ако управителният орган на футбола се опита да блокира плановете им за надпреварата, смятат експерти по право.

Правни битки между ръководните органи и нови турнири или такива с нови правила резултати са се водили и преди, като наскоро съдилищата се включиха в насърчаването на по-голям брой състезания.

От Висшата лига и УЕФА са решени да използват своите права, за да извадят клубове, които са готови да рискуват да участват в нов турнир. 
УЕФА заяви, че на всички участващи клубове ще бъде забранено участие в национално и европейско състезание и на играчите, които участват, няма да бъде позволено да представляват своите държави. В същото време дори Британското правителство планира да се намеси срещу присъединяването на клубовете от Острова към новия турнир.

От Суперлигата отвърнаха, че вече са започнали съдебни действия, за да отговорят на всяко предизвикателство от УЕФА. 

Експерт в областта на спортното състезателно право Марк Орт заяви, че смята, че отцепниците ще спечелят, ако спорът отиде в съда въз основа на конкурентното законодателство и прецеденти от предишни случаи.

"Аз съм на мнение, че те имат сериозни аргументи. Съдът е правилният път. Имат добри шансове за победа. Има добри перспективи за старта на Суперлигата.

Ако е позволено на монополист да забрани генерирането на конкуренция, тогава изобщо е необходимо да има закон за конкуренцията. Това засяга основите на конкурентното право, в което е ясно, че има възможност за отваряне на пазара", каза Орт.