Бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА Чък Блейзър стана един от първите, който призна за вземане на подкупи, чрез които Сеп Блатер и хората му са облагодетелствали определени страни при избора им за домакинство на световни финали.

Блейзър е силният човек на ФИФА в Америка и... къртицата на ФБР. Именно от него тръгна мащабното разследване за корупция в световната футболна организация. Блейзър е ключовият информатор на американските служби, благодарение на когото беше разплетена схема за раздаване и получаване на подкупи, развивана в продължение на две десетилетия.

Самият той може да влезе в затвора за 15 години по обвинение в присвояване на милиони, но сега съдейства ефективно на ФБР и американските данъчни служби в едно от най-сериозните антикорупционни дела в световен мащаб.

Блейзър призна, че ръководни фактори от ФИФА са влияли на избора за финалите във Франция през 1998 и Южна Африка през 2010.

„Съгласих се заедно с още няколко човека през 1992 година да приемем подкуп във връзка с избора на страната домакин за световните финали през 1998 година“, призна Блейзър пред Министерството на правосъдието в САЩ, което публикува признанията му.

„В началото на 2004 и 2011 година, аз и други членове на изпълнителния комитет на ФИФА се съгласихме да получим подкупи във връзка с избора на Южна Африка за домакин на Световното през 2010 година“, каза още бившият служител на световната централа.