Домакинът Кот д'Ивоар детронира шампиона Сенегал с 5:4 след изпълнение на дузпи и се класира за четвъртфиналите на турнира за Купата на африканските нации. В редовното време и продълженията срещата завърши 1:1, а при изпълненията от бялата точка "слоновете" показаха по-здрави нерви и елиминираха "лъвовете от Теранга".

Хабиб Диало (4) рано даде аванс на шампионите след асистенция на Садио Мане. Последваха положения и пред двете врати, като за "слоновете" сериозни пропуски направиха Секо Фофана и Никола Пепе, докато за "лъвовете на Теранга" Абиб Диало, Исмаил Якобс, Ламин Камара и Садио Мане пропиляха добри възможности.

Натискът на Кот д'Ивоар в края даде резултат. В 82-рата минута Никола Пепе нахлу в наказателното поле и бе спънат от вратаря Едуар Менди и съдията даде дузпа за домакините. Франк Кесие (86-дузпа) пък изпълни точно наказателния удар, правейки резултата 1:1. Наложи се да се играят продължения, в които отново имаше положения и пред двете врати. В 97-ата минута изстрел на Серж Орие профуча до вратата. В 105-ата пък изстрел на Садио Мане бе отразен от Фофана.

В крайна сметка се стигна и до дузпи. Там играчите на домакините бяха безгрешни, като Никола Пепе, Кристиан Куаме, Себастиан Алер, Серж Орие и Франк Кесие реализираха от бялата точка. За Сенегал точни бяпа Калиду Кулибали, Папе Сар, Бамба Денг и Садио Мане, но Муса Ниакате удари лявата греда при третото изпълнение и това се оказа фатално за неговия отбор, който загуби мача, докато домакините от Кот д'Ивоар ликуваха и продължават на четвъртфиналите, където очакват победителя от мача Мали - Буркина Фасо.
ЯМУСУКРО, от нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Всички осминафинални двойки в турнира:

На 27 януари (събота)
19:00 часа АНГОЛА - Намибия 3:0
22:00 часа НИГЕРИЯ - Камерун 2:0

На 28 януари (неделя)
19:00 часа Екваториална Гвинея - Гвинея 0:1
22:00 часа Египет - ДР Конго 8:7 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията

На 29 януари (понеделник)
19:00 часа КАБО ВЕРДЕ - Мавритания 1:0
22:00 часа Сенегал - КОТ Д'ИВОАР 4:5 след изпълнение на дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията

На 30 януари (вторник)
19:00 часа Мали - Буркина Фасо
22:00 часа Мароко - Южна Африка