Надеждите на Микел Артета да играе за националния отбор на Англия бяха попарени от малко известно правило на ФИФА. Футболистът се надяваше да стане част от тима на островитяните за квалификациите за Евро 2012, където в групата е и българският отбор.
 
Роденият в Испания 28-годишен халф на Евертън се надяваше, че ще може да облече фланелката на “трите лъва”, след като изпълни изискването да е играл 5 години в Обединеното кралство.
 
Оказва се обаче, че Артета е играл за Испания на юношеско ниво и за да може да стане английски национал е трябвало по това време да притежава британски паспорт. “Според нашите правила той няма право да играе за Англия”, обявиха от ФИФА, цитирани от ВВС.
 
Член 18.1 от правилника на ФИФА за статута на играчите постановява, че футболистите, играли за родината си в официално състезание на каквото и да е ниво, трябва да са имали паспорт от страната, за която след това искат да играят като мъжки национали, за да бъде одобрена промяната.
 
Микел Артета е играл за Испания на европейско първенство за юноши до 16 години и на световно първенство за 17-годишни. Той се присъедини към Евертън от Реал Сосиедад под наем през 2005 г., а година по-късно подписа за постоянно с “карамелите”.
 
Само преди месец Артета, който няма мач за първия тим на “червените фурии” обяви, че ще с удоволствие ще приеме покана да играе за националния отбор на Англия. В началото на седмицата от ФА разкриха, че Фабио Капело не е искал проучване материята за евентуалното включване на Микел Артета в националния отбор. Италианецът обаче призна, че е водил разговор по темата с халфа на Евертън./БЛИЦ